Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Február 09. 11:45, csütörtök | Külföld
Forrás: Infovárosok

Robbanás egy franciaországi atomerőműben

Robbanás egy franciaországi atomerőműben

Robbanás történt a Franciaország észak-nyugati részén található Flamanville atomerőműben csütörtök reggel.

Helyi információk szerint a csütörtökön 10 órakor történt robbanásban többen is megsérültek. A detonáció az egyik gépházban történt.

Az Ouest France lap rendőri forrásokra hivatkozva közölte, hogy a robbanás során nem került radioaktív anyag a levegőbe, így a helyiek nincsenek veszélyben.

A délelőtt 10 órakor történt balesetben öten "könnyebb füstmérgezést" szenvedtek, de senki nem sérült meg - közölte Olivier Marmion, a prefektus kabinetfőnöke. "Jelentős technikai esemény történt, de nincs szó nukleáris balesetről, s az incidensnek már vége" - tette hozzá.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók és a mentők, de az úgynevezett rendkívüli riasztási tervet nem léptették életbe a hatóságok, miután nincs sugárveszély.

A BFM hírtelevízió azt közölte, hogy a robbanás a nukleáris övezeten kívül, az erőmű gépházában történt, és nincsenek környezetszennyezési kockázatai.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint robbanás történt, majd tűz ütött ki, amelyet délre eloltottak a gépteremben.

Az incidens oka egyelőre ismeretlen.

Az erőmű két reaktora közül az egyiket leállították.

Franciaország lakossági energiaszükségletének 80 százalékát az országban működő 19 atomerőmű összesen 58 reaktora biztosítja. Flamanville-ben a harminc évvel ezelőtt épített jelenlegi atomerőmű közelében áll majd üzembe 2018 végén az európai nyomottvizes reaktor (EPR), amelynek teljesítménye 1600 megawatt lesz (a paksi atomerőmű teljesítménye reaktoronként 500 megawatt), és már zajlik egy további építésének az előkészítése is az ugyancsak normandiai Penly-ben.

Fotó:Ouest France

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.