Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2012. Február 18. 07:33, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Robbant a jég Tiszaroffnál

Robbant a jég Tiszaroffnál

Helikoptert is bevetettek a tűzszerészek a Tiszaroffnál keletkező jégtorlasz felrobbantásához.

Az akció – mely során 150 kilogrammnyi robbanóanyagot használtak fel – eredményes volt, a helyenként másfél méter vastag jégdugó leszakadt a környező jégtáblákról.

A közelmúlt rendkívül hideg időjárásának következményeként a Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméter vastagságú állójég alakult ki. A jégjelentő szolgálatok jelentései alapján a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében a 377,8-379 fkm közötti szakaszon helyenként másfél-két méter vastagságban feltorlódott az álló jég. Az összetorlódott állójég azt a veszélyt rejti magában, hogy az olvadáskor meginduló másodlagos zajlás káros jégtorlasz kialakulásához vezethet, amely elzárhatja az érkező víz útját, visszaduzzasztó hatása veszélyeztetheti az árvízvédelmi töltéseket, a védett területeket.

A veszélyhelyzet csökkentése érdekében, megelőző intézkedésként az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a pontszerű III. fokú jeges árvíz elleni készültség keretében elrendelte a jégtorlódás robbantással történő megbontását. Csütörtökön a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata tűzszerészei – a helyi vízügyi szakemberekkel együttműködve – a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítették a feltorlódás helyszínét. A jégbe furatokat alakítottak ki, majd kisebb, vízálló burkolattal ellátott töltetekkel léket robbantottak a feltorlódott jégbe, végül nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontották a torlódást (a művelet során közel 150 kilogramm robbanóanyag került felhasználásra). A káros jégtorlaszok egy része a partról nem volt biztonságosan megközelíthető, ezért – eddig Magyarországon nem alkalmazott módszerrel – a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokság MD 500 típusú helikopteréről is leereszkedtek a feltorlódások helyszíneire, ahol elhelyezték a tölteteket, amelyeket távozásukat követően távirányítással robbantottak fel.

A robbantásokat követően az összetorlódott jégtömeg azonnal megmozdult, és lassan leszakadt a torlódott jégmezőről. A művelet végrehajtása során több módszer került alkalmazásra – vizsgálva a jégre gyakorolt romboló hatást –, amelyek mindegyike azt mutatta, hogy a jégtorlódás robbantással való rombolása megfelelő hatékonyságú -tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség /vizugy.hu

Címkék: jég, robbantás, tisza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest