Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 08. 18:12, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Római kori kocsisírra bukkantak Baranyában

Római kori kocsisírra bukkantak Baranyában

Egy római kori kocsisír bukkant elő a a Pécs melletti Pereked határában Janus Pannonius Múzeum (JPM) önkéntes lelőhely-flderítő programjának keretében - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A közlemény szerint a feltárt és már restaurálás alatt álló kocsi - a díszítése alapján - az őslakossághoz tartozó kelta arisztokratáé lehetett, aki a római hódítást követően továbbra is az ott élő lakosság elitjéhez tartozott. A kétkerekű jármű bronz díszeire jellemző az indoeurópai kultúrák egyik legősibb motívuma az ősi triszkelion, azaz hármas spirál.

A Kovaliczky Gergely vezette feltáráson megállapították, hogy a mintegy 1800 éve történt barbár temetkezési szertartáson a kocsival együtt két fogatos lovat, egy hátaslovat és két vadászebet is eltemettek. A barbár szertartáson a kocsi kerekeit leszerelve, a kocsiszekrény két oldalára helyezve földelték el, míg a temetkezés fölé feltehetően sírhalmot is emeltek.

A múzeum közleményében emlékeztettek arra, hogy Baranyában ezt megelőzően csak egyszer tártak fel kocsisírt: az 1969-ben, Kozármislenyben előkerült lelet rekonstrukciója a Janus Pannonius Múzeum állandó régészeti kiállításában tekinthető meg.

Kiértek arra, hogy 2020-ban több kiemelkedően értékes római kori lelet került elő a megyében, így egyebek mellett egy arany legiós gyűrűt, valamint egy bronz szűrőkészletet is felleltek a szakemberek.

Fotók: jpm.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.