Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 16. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Románia kivonta a szolgálatból MiG-21 Lancer vadászrepülőgépeit

Románia kivonta a szolgálatból MiG-21 Lancer vadászrepülőgépeit

A román légierő kivonta hétfőn az utolsó, orosz gyártmányú, izraeli segítséggel felújított MiG-21 Lancer típusú vadászrepülőgépeit is a szolgálatból, ezentúl az amerikai gyártmányú F-16-os harci gépeivel és a NATO-szövetségesek támogatásával fogja légterének védelmét biztosítani - közölte a román védelmi minisztérium (MAPN).

A legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy a román légierőnél még használatban lévő MiG-21 Lancerek szolgálati ideje idén májusban lejár, miután tavaly márciusban egy ilyen típusú vadászgép lezuhanása nyolc emberéletet követelő kettős tragédiát okozott a román légierőnél, ugyanis a pilóta keresésére küldött mentőhelikopter is lezuhant.

Románia sosem közölte hivatalosan, hány bevethető MiG-21-ese maradt használatban abból a 110 vadászgépből álló flottából, amellyel három évtizede rendelkezett, de a szaksajtó a számukat 30-40-re becsülte. A több mint hatvan éve szolgálatban lévő, az 1990-es években a Lancer-program keretében korszerűsített vadászrepülőgépek közül több mint húsz hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le az utóbbi három évtizedben: a balesetekben a román média szerint 11 pilóta életét vesztette, 15 katapultált.

Romániában 2019 márciusában állt szolgálatba az első, Portugáliából beszerzett, 16 használt F-16-os gépből álló repülőraj. A bukaresti védelmi tárca korábbi közlése szerint az országnak legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez. Románia tavaly írt alá szerződést Norvégiával további 32 használt F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról. Ezeket várhatóan idén, és 2024 folyamán fogják leszállítani.

A MiG-21 Lancerek utolsó útja a bákói légitámaszpontra vezetett, ahol "nyugdíjba" vonulnak. Búcsúztatásukra Románia két legfontosabb légitámaszpontján - az erdélyi Aranyosgyéresen (Campia Turzii) és a fővárost a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyósó Duna-hídja mellett található Borceán is - ünnepséget rendeztek az aktív és veterán pilóták, illetve családtagjaik részvételével.

Az Aviatia Magazin román repülési szakportál korábban közölte: tavaly ősszel lejárt a bákói Aerostar hadiipari cégnek az MAPN-nel kötött, a MiG-ek karbantartásáról szóló szerződése. A harci szolgálatból kivont gépekről a lap szerint most leszerelik a kényesebb, illetve újrahasznosítható műszereket, és hosszú távú megőrzésre helyezik el a 95-ös bákói légibázison.

Fotó: Wikipedia

Címkék: MIG-21, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.