Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Árpád-kori templomot és temetőt tárnak fel Tázláron

Árpád-kori templomot és temetőt tárnak fel Tázláron

Árpád-kori templom és temető feltárása folyik a Bács-Kiskun megyei Tázláron, ahol az erődített templom körül mintegy 180 sírt fedeztek fel - közölte Gallina Zsolt ásatásvezető régész hétfőn az MTI-vel.

Elmondta, hogy a nem megszokott tájolású középkori templomot és sírmezőt három koncentrikus árok övezi, amelyek mentén a sírokat feltárták.
A 11. és a 13. század közötti időkből feltárt sírok melletti temetőárkokból számos érdekes és nem mindennapi lelet került elő: fejszét, ásót, sarlót, ép malomkövet, abroncsos favödröt, ép edényeket, a templomból származó faragott kő- és téglatöredéket leltek. Az árok alsó részén egy leégett épület árokba dőlt deszkafalait is megtalálták.
Gallina Zsolt az ásatás különlegességének nevezte azt, hogy a középső árokban egy olyan csontvázra találtak, amely a közösségből kivetett és rendellenesen, hasra fektetve, hátra kötözött kézzel eltemetett férfié volt, akit a többi sírban eltemetettekkel ellentétes irányban tájolva találtak meg.
A régész szerint a halott fejéhez elhelyezett 3 sarló, feltételezhetően a visszajáró halottól való félelemből fakadt. A férfi eltemetésének módjából, valamint abból, hogy nem sírgödörbe, hanem az árokba temették, arra lehet következtetni, hogy a közösség ellen bűnt elkövető személy csontváza került elő.
A régészek a feltárt leletanyag és a pusztulás nyomai alapján azt feltételezik, hogy az itt élő lakosságot a tatárjárás pusztíthatta el. Az ásatás vezetője hozzátette: a rendellenesen eltemetett férfit feltehetően saját közössége büntette meg, mert a mongolok nem kötözték össze áldozataikat, hanem azonnal megölték őket.
A templom nyomaira az utolsó pillanatban bukkantak, egy újabb mélyszántás örökre eltüntette volna azt, pedig 9 méteres szélessége nem egy egyszerű falusi templomra vall. A régészek számítása szerint összesen legalább 1000 sír helyezkedhet el a területen.
Gallina Zsolt szerint fontos lenne a templom teljes feltárása, mert a későbbiekben a környék múltjának legnevezetesebb ősi emléke lehetne. Az ásatásokat a Nemzeti Kulturális Alap, Tázlár önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet is támogatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során