Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Augusztus 24. 09:13, csütörtök | Helyi

Sikerrel zárta öt beruházását a Szent Borbála Kórház

Sikerrel zárta öt beruházását a Szent Borbála Kórház

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati támogatásnak köszönhetően a működés racionalizálását és hatékonyságát szolgáló fejlesztések valósultak meg a Szent Borbála Kórházban 2017 első felében. Együttesen mintegy 460 millió forintból orvostechnológia és gép-műszerpark, teleradiológia, konyhatechnológia fejlesztés történt, valamint elektronikus integrált laboratóriumi rendszer kialakítására került sor.
A kórház földrajzi elhelyezkedéséből adódóan, az áthaladó M1-es autópályán történő balesetek sérültjeinek jelentős része az intézmény Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán kerül ellátásra, valamint III. progresszivitású szinten biztosítja a megye kórházainak sebészeti beavatkozásaihoz a szakmai hátteret. Kapacitásunk növelése érdekében orvostechnológia fejlesztésre pályáztunk, melynek keretében beszerzésre került három aneszteziológiai munkaállomás, három őrzőmonitor, három lélegeztetőgép, 49 gyógyszer-és infúzióadagoló. A fejlesztés eredményeképp az osztály ágyszámát 12-ről 15-re tudtuk növelni. A TIOP 2.2.4 operatív program 15 ágyasra tervezte az intenzív osztályt, ami meg is valósult. Azonban az ágyak mellé nem biztosította szükséges gépeket és műszereket, ezért 3 ágyat szüneteltetni volt kénytelen. Jelen pályázat lehetővé tette a hiányzó orvostechnológiai eszközök beszerzését. Ezáltal tovább javul az intenzív terápiához való hozzáférés és várhatóan 15%-kal nő a Központi Műtő kihasználtsága.


Pályázati forrásból hat sterilizáló berendezést vásároltunk a Központi Sterilizálóba. Az új és korszerű, energiatakarékos gépekkel saját szükségleteinket kielégítően és együttműködő partnereink számára is nagyobb hatékonysággal tudjuk nyújtani a betegbiztonságot jelentő sterilanyagot.
A projekt során teljes körű konyhatechnológiai megújítást hajtottunk végre. Harmincegyféle, összesen 77 darab konyhatechnológiai eszköz került beépítésre, továbbá beszerzése került 10 hűtőkamra, összesen hat különböző funkciónak megfelelő egyéb hűtő és ezek üzemelését biztosító hűtőaggregát a hozzá tartozó csőrendszerrel és automatikával, valamint egy ételszállító teherautó hőszigetelt raktérrel. Az üzemi balesetek elkerülése érdekében felújításra került a padlózat, és a higiéniai követelményeknek megfelelő burkolat került a csempézett falakra. Az új konyhatechnológiai berendezések cseréje várhatóan 10%-os energia-megtakarítást jelent az intézménynek. A hűtőkamrák beüzemelésével szintén nagymértékű, évente várhatóan mintegy 4 millió forint költségmegtakarítás prognosztizálható. Az fejlesztésnek köszönhetően a napi adagszám 1500-ra növelhető.
Az infokommunikációs fejlesztés hatékony együttműködést tesz lehetővé a megye több egészségügyi szolgáltatója – Tatabánya-Tata-Komárom-Oroszlány-Kisbér – között. A teleradiológiai rendszer kiépítésével költségmegtakarítás érhető el, nő a munkaidő alatt elvégezhető szakorvost igénylő vizsgálatok száma. Mérséklődik az előjegyzési idő, így a betegek hamarabb kerülnek vizsgálatra. A laboratóriumi ellátásban csökken a leletezési idő, a betegek gyorsabban kapnak diagnosztikai értékelést. A beruházásnak köszönhetően megvalósult a vizsgálatkérések on-line küldése és az eredmények on-line fogadása. A betegek vizsgálati eredményei elektronikus felületen láthatók az együttműködésben résztvevők számára, így a vizsgálatok nem duplázódnak. Ez tehermentesíti a szolgáltatót, és kevesebb felesleges beavatkozást jelent a pácienseknek is.

A Szent Borbála Kórház vezetése a pályázati célokat szem előtt tartva – úgymint a betegbiztonságot jelentő gyógyító munka feltételeinek javítása, az üzemeltetési és fenntartási költségek csökkentése, az infrastrukturális feltételek javítása, szakmai együttműködések kialakítása – valósította meg a beruházásokat, a projekt kivitelezési határidejét betartva, 2017 januárjától júliusig.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya