Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 21. 05:56, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Simor szerint további kamatemelésre lehet számítani

Simor szerint további kamatemelésre lehet számítani

50 bázisponttal emelte az alapkamatot a magyar jegybank, így az irányadó ráta 7 százalékra nőtt.

Simor András jegybankelnök az MNB Monetáris Tanácsa ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: két javaslatot tárgyalt a monetáris tanács, 50 és 25 bázispontos alapkamat-emelést, a tagok jelentős többsége szavazott az 50 bázispontos emelésre. Hozzátette: amennyiben az inflációs kilátások érdemben romlanak, további kamatemelés válhat szükségessé.

Magyarország kockázati megítélésének jelentős javulásához szükség van az IMF-EU megállapodásra - mondta Simor András jegybankelnök kedden. Kiemelte: több szempontból szerencsétlennek tartja az NGM-nek a kamatemelésről megfogalmazott közleményét.

Aki ezt megfogalmazta, az nincs tisztában a jegybanki függetlenséggel - mondta, hozzáfűzve: 'elfogadhatatlan, hogy kormányzati politikusok mindenre megesküsznek, hogy tiszteletben tartják a jegybank függetlenségét és utána sorozatosan az ellenkezőjét cselekszik.'

Simor András szerint 2013 első felében elérhető a 3 százalék alatti inflációs cél, de ehhez a szigorú kamatpályát fenn kell tartani. Az MNB elnöke azt is elmondta, hogy a csütörtökön megjelenő inflációs jelentést összeállító stáb a következő negyedévben tovább emelkedő alapkamat feltételezése mellet készítette a jelentést.

A jövő évi indirekt adóemelések és az árfolyam gyengülés kifutása után a gyenge belső kereslet dezinflációs hatású lesz, és ez erőteljesen hat majd az infláció alakulására - mondta.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről