Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Skizofréniát okozhat a cannabis használata

Skizofréniát okozhat a cannabis használata

Azok a gének, amelyek növelik a skizofrénia kialakulásának kockázatát, úgy tűnik szintén hajlamosabbá teszik az egyént a cannabis használatára – állítják a kutatók azt követően, hogy mintegy ezer droghasználó szokásait, egészségügyi adatait elemezték. A tanulmány eredményeiről a Reuters számol be.

A tanulmány eredményei összhangban vannak korábbi kutatások következtetéseivel, miszerint valamilyen kapcsolat létezik a skizofrénia és a cannabis használata között. Azzal a különbséggel, hogy a mostani vizsgálat szerint a kettő között nincs ok-okozati összefüggés, vagyis a cannabis használata nem növeli a skizofrénia kockázatát.

Az a tény már régóta ismert, hogy összehasonlítva az átlag lakossággal, a skizofréniások körében nagyobb a drogot használók aránya. Bár azt a mostani tanulmány szerzői is leszögezik, tény, hogy a cannabis használata növeli a skizofrénia kockázatát, most azonban egy más aspektusra lettek figyelmesek: a skizofrénia maga is növeli a droghasználatot.

Ennek hátterében a genetika állhat: azok, akiknek ezen okokból kifolyólag nagyobb a kockázatuk a skizofrénia kialakulására, nagyobb eséllyel lesznek marihuána fogyasztók, mint azok, akiknél nincs jelen a betegségre hajlamosító genetikai rizikófaktor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.