Városlista
2024. június 1, szombat - Tünde

Hírek

2018. Szeptember 11. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Soron kívüli EU-csúcs várható novemberben

Soron kívüli EU-csúcs várható novemberben

Hétfői brit lapértesülés szerint soron kívüli csúcsértekezlet összehívását tervezi az Európai Unió novemberre a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről folyó tárgyalások összegzése végett.

A The Guardian című baloldali brit napilap online kiadásán hétfőn megjelent értesülés szerint a csúcsértekezlet november 13-án lenne, és az uniós tagállamok vezetői a találkozón összeállítanának egy politikai deklarációt az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi, biztonsági, polgári repülésügyi, halászati és egyéb kapcsolatrendszeréről.

A brit lap által név nélkül idézett uniós tisztviselők és diplomaták szerint a novemberi csúcs tervét hivatalosan a jövő héten esedékes informális salzburgi csúcstalálkozón jelentik be.

A salzburgi találkozón a Financial Times ugyancsak hétfőn közölt értesülései szerint az EU-ban maradó 27 tagország vezetői arról döntenek, hogy adjanak-e "kiegészítő útmutatásokat" a Londonnal folyó tárgyalások előmozdítása és a megállapodás elérésének elősegítése érdekében Michel Barnier-nek, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának.

Ha erről döntés születik, az gyakorlatilag felhatalmazást jelentene Barnier számára a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás megkötésére a brit kormánnyal - mondta a londoni gazdasági napilapnak egy név nélkül nyilatkozó EU-diplomata.

A Financial Times szerint magas beosztású brit kormánytisztviselők jó ideje panaszolják, hogy Barnier "túlságosan mereven értelmezi" tárgyalási mandátumát, és a tárgyalásokon ezért alakult ki patthelyzet.

Brit médiabeszámolók szerint azonban Barnier hétfőn, egy szlovéniai üzleti rendezvényen kijelentette, hogy lehetségesnek tartja a Brexit-megállapodás elérését novemberre.

A hírre a font 1 százalékkal 1,30 dollár/font fölé erősödött a hétfői bankközi devizapiaci kereskedésben.

Címkék: brexit, EU-csúcs, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 31. 09:55, péntek | Külföld

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt

2024. Május 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Tűzoltó sérült meg egy felrobbant kézigránáttól Horvátországban

A tűzoltó épp egy kigyulladt ház oltásában vett részt kedden a közép-horvátországi Károlyvárosban (Karlovac), amikor egy felrobbanó kézigránáttól súlyos sérüléseket szenvedett.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.