Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2012. Február 14. 12:42, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejtekkel gyógyították a szívroham 'sebeit'

Őssejtekkel gyógyították a szívroham 'sebeit'

Amerikai orvosok egy szívroham miatt keletkezett károsodást, a beteg saját szívéből nyert őssejtek felhasználásával gyógyítottak meg.

A kísérlet során a hegszöveteket megfelezték. A kutatók azt állítják: a szív izmainak egyedülálló növekedése is megfigyelhető volt.

Szívroham akkor következik be, amikor a szívnek nem jut elég oxigén, mert például egy vérrög gátolja a vér áramlását a szervbe. Ahogy a szív gyógyul, az elhalt izom helyére hegszövet kerül, mivel azonban ez nem úgy lüktet, mint a szívizom, a vér pumpálásának képessége csökken.

Jelen tanulmány során a kutatók azt tesztelték, mi történik, ha a beteg szívéből őssejtet vesznek.

A szívrohamot követő egy hónapban egy csövet helyeztek egy páciens nyakának egyik vénájába, majd ezt egészen a szívéig tolták le. Ezt követően egy fél mazsola nagyságú szövetmintát vettek a szív szöveteiből.

Az őssejteket laboratóriumban elkülönítették majd megnövesztették azokat. A 25 millió őssejtet a beteg szívét körülvevő artériákba helyezték el.

A kísérlet vezetője azt mondja: a sejteknek van egy egyedülálló képességük a hegek csökkentésére és egyidejűleg az egészséges szívszövetek visszanövesztésére is - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest