Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 07. 07:07, hétfő | Belföld
Forrás: mno / Magyar Nemzet

Sugárszennyezett tejet itattak a magyar lakossággal

Sugárszennyezett tejet itattak a magyar lakossággal

A csernobili atomerőmű 1986-ban történt katasztrófája után a szocialista kormány utasítására a sugárszennyezett tejet nem semmisítették meg, hanem kevésbé fertőzöttel hígítva megitatták a lakossággal.

Állította a Magyar Nemzetnek adott interjújában Pálmai Béla, a Kelenföldi Tejüzem minőség-ellenőrző laboratóriumának volt vezetője.

Egy ismeretlen ember várta 1986 májusában Pálmai Bélát a Kelenföldi Tejüzem portáján. A minőség-ellenőrző laboratóriumának akkori vezetőjét először a nevén szólította, majd ellentmondást nem tűrő hangon közölte vele, hogy onnantól kezdve személyesen felelős azért, hogy a Magyarország különböző vidékeiről az üzembe érkezett tejszállítmányokból vett mintákat neki átadja. A szakember teljesítette a kérést, majd másnap azt az utasítást is, hogy az Észak-Magyarországról származó tejeket az általa meghatározott arányban össze kell keverni a déli megyékből érkezettekkel. A folyamat körülbelül két hétig tartott.

Pálmai Béla állítja, ennek az volt a célja, hogy a mit sem sejtő lakossággal megitassák a csernobili atomkatasztrófa következtében sugárszennyezett tejet. Elmondása szerint ami a fővárosban történt, az még a jobbik eset. Az ország északi területein ugyanis mindenféle hígítás és figyelmeztetés nélkül itatták meg a tejet a lakossággal. Pálmai Bélának nincsenek írásos bizonyítékai a történtekről, s azok a kollégái, akikkel közvetlenül együtt dolgozott, már mind meghaltak. Kivétel nélkül valamilyen rákban, mondja, s ő maga is rákos.

Azért mesélte el a történetét most, mert attól tart, hogy a társadalom elleni, a szocialista hatalom által elkövetett merénylet és irányítói eltűnnek a feledés homályában, amit nem szabad hagyni. Arra kéri a tejiparban akkor dolgozó szakembereket, hogy jelentkezzenek, és tárják a nyilvánosság elé tapasztalataikat. A cikkből az is kiderül, hogy az elmúlt huszonhat év alatt a csernobili katasztrófa érintettjei belefáradtak a küzdelembe. Pedig máig nem tudni pontosan, hogy a felelőtlenség valójában mekkora kárt okozott az emberiségnek és a természetnek.

További részletek a hétfői Magyar Nemzetben

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára