Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2014. Augusztus 04. 18:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Szakszervezetek tiltakoztak a Hankook rácalmási gyáránál

Szakszervezetek tiltakoztak a Hankook rácalmási gyáránál

A Hankook Tire Magyarország Kft.-nél tapasztalt munkavállalói jogtalanságok ellen tiltakozott több, országos szakszervezeti tömörülés hétfőn, a gumigyártó cég rácalmási telephelye előtt.

A demonstráción 250-300 tüntető előtt Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke hangsúlyozta: a megmozdulás nem csak a VDSZ-hez tartozó Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete vezetőjéről szól, akit jogtalanul, mondvacsinált okok alapján rendkívüli felmondással kirúgtak, hanem minden magyar munkavállalóról. Örömének adott hangot, hogy hívásukra „egyként mozdultak meg” a magyar szakszervezetek, mert közösen érzik jogtalannak azt, ami a gumigyárban történt, s nem tűrhetik tovább a munkavállalói jogok sárba tiprását.
Jelezte, hogy átadtak a cég vezetésének egy hosszabb távú tárgyalási tervet, amellyel céljuk a béke és a nyugalom megteremtése. Hozzátette: javaslatot tettek egy tárgyalási koncepcióra és felajánlották a vezetőségnek, jelentsék be együtt az egyeztetések megkezdését a szakszervezeti és munkavállalói jogok betartásáról, a törvénytelenségek megszüntetéséről, az érdekvédelmi munka feltételeinek megteremtéséről. „Nem jött ki senki, hogy a Hankook itt és most, a nyilvánosság előtt elkötelezze magát az együttműködésre” – fogalmazott.
A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a rácalmási gyárból egy év alatt két választott tisztségviselő került utcára rendkívüli felmondással, négy pedig maga mondott fel vagy felmondtak neki.
Az MTI érdeklődésére a nemrégiben elbocsátott szakszervezeti vezető, Bognár István elmondta, több mint 8 éve dolgozott a Hankooknál, az első munkavállalók között érkezett a gyárba. Az együttműködési kötelezettség elmulasztására és a HR félrevezetésére hivatkozva mondtak fel neki, alaptalanul – tette hozzá.
Közölte: tájékoztatta a céget jogi tanulmányairól, fizetett szabadságot nem kapott a vizsgáira, igazolt fizetetlen távollétre elmehetett.
Megjegyezte: jogi lépéseket tesz a jogellenes felmondás ellen és szeretné elérni, hogy felmondását hatályon kívül helyezzék és visszahelyezzék állásába. „Ez a gyár a gyerekem, ez az életem, az első kapavágás óta itt vagyok” – fogalmazott.
A tüntetésen jelen volt Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője, aki emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 2005-ben még fellépett az akkori kormány „elképesztő támogatásai”, a környezetszennyező technológiák és a munkavállalók jogainak megsértése miatt. Reményét fejezte ki, hogy ezekben az ügyekben előrelépés lesz a jövőben.
Az eseményen részt vett többek között a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Liga Szakszervezet, az Értelmiségi Szakszervezet, a Munkástanácsok és a Dunaferr mindkét reprezentatív szakszervezete.
A Hankook Tire Magyarország Kft. a tüntetéssel kapcsolatban közleményt adott ki. Ebben leszögezték: július 21-i hatállyal megszüntették egyik munkavállalójuk munkaviszonyát, aki egyben a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetében is vezető pozíciót tölt be. A felmondás oka az volt, hogy a munkavállaló munkáltatóját tudatosan félrevezette, a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségét szándékosan megszegte, valótlan információra hivatkozva kért és kapott engedélyt távolmaradásra a munkából. Valótlan az állítás, hogy jogi tanulmányai miatt szűnt meg a munkaviszonya – tették hozzá.
Közölték: a Hankook Tire Magyarország Kft. az esetet munkaügyi kérdésnek tekinti, nem pedig szakszervezeti kérdésnek, mert a felmondás csak a munkavállaló munkaviszonyát érinti, szakszervezeti pozícióját vagy tevékenységét nem.
„A szakszervezet ellen indult totális támadás vádjára reagálva a cég vezetősége kijelenti, hogy a Hankook soha nem szüntette meg egyetlen szakszervezeti tag vagy védett tisztségviselő munkaviszonyát sem tagsága miatt” – fogalmaztak.
Jelezték, hogy az elmúlt időszakban két esetben kezdeményezte a munkáltató a munkaviszony megszüntetését szakszervezeti tisztségviselő esetében. Az egyik a jelenlegi eset, a másik, korábban elbocsátott munkavállaló ügye pedig vádemelési javaslattal került az ügyészség elé. A többi esetben a munkavállalók maguk kezdeményezték a felmondást, és közös megegyezéssel távoztak a cégtől. (+FOTÓ)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.