Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Január 11. 00:00, szombat | Helyi

Szalagavatók hajdanán és napjainkban

Szalagavatók hajdanán és napjainkban

"Régi harcok, régi kopott könyvek. 
Mosoly, derű, néha fájó könnyek. 
Múlik minden, rohannak az évek. 
Búcsút intünk múló diák évek." 
(Hemingway)

Szalagavató régen

A szalagavató története régi időkre nyúlik vissza. Valószínűleg az 1830-as években, Selmecbányán rendeztek először bált, bár ott még Valétálásnak nevezték.

A „valétálás” latin kifejezés a „Valete!” szóból, mely jelentése „Éljetek boldogul!” Ezzel a kiáltással üdvözölték a végzős diákok az alsó tagozatosokat.

Napjaink szalagavatói nem sokban térnek el a régi idők Valétatűzésétől. Régen a bál szalagszenteléssel kezdődött, ahol a diákok maguknak tűzték fel a szalagot. Akkoriban kétféle szalag létezett, egy rövid aranyrojtos karszalag és egy monogramos, évszámmal ellátott szalag, melyet a diákok a vállukon viseltek.
A menetet a legidősebb diák nyitotta, aki egy hosszú botra kötözött tölgycsokrot vitt, míg a többieknek egy tölgylevél díszelgett a karimájukon.

A régi szokás szerint az alsóbb évesek fáklyás menettel kísérték végig a városon a végzősöket, egészen a városkapuig, ahol egy jelképes fenékbe billentéssel jelezték, hogy immáron nincs ott keresnivalójuk.

Innen a végzősök egyenesen a helyi vigadóba mentek, ahol nagyszabású bál zárta az ünnepség végét.

Szalagavató napjainkban

A régi szokás főbb elemei a napjainkban is élnek. Ma is a végzős diákok hordanak szalagot, büszkén jelezve, hogy utolsó évükhöz értek agimnáziumban, szakközépiskolában.Napjainkban már szeptemberben elkezdenek készülődni a végzősök. Fontos a helyszín lefoglalása, amennyiben az iskolában nem lehet megtartani a bált. A táncok kitalálása és kiválasztása, valamint a jelmezek időben történő kölcsönzése is fontos momentum. Az általános időpont a szalagavató bálokra a december-február közötti időszak.

A szalag feltűzése fontos esemény mind a diák, mind családja részére, ezért is készülnek oly nagy hévvel és lelkesedéssel,hogy tanáraiknak, családjuknak megmutathassák, hogy mit is tudnak egy keringő, palotás, vagy éppen a modern tánc keretein belül.

Az este vége sokféleképpen végződhet. Az osztály akár egy szórakozóhelyre is elmehet együtt, vagy a tanárokkal és meghívottakkal ott maradnak a bál helyszínén és folytatják azt.

A szalagavatóra tekinthetnek úgy a fiatalok, mintlezárása az életük egy korszakának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.