Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2014. Február 03. 09:21, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Szálló por - Határérték feletti a légszennyezettség Nyíregyházán, önkorlátozást kér az önkormányzat

Szálló por - Határérték feletti a légszennyezettség Nyíregyházán, önkorlátozást kér az önkormányzat

Túllépte a riasztási küszöbértéket a szálló por légköri koncentrációja az elmúlt napokban Nyíregyházán - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tájékoztatása alapján a város önkormányzatának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, lehetőleg ne használják az autókat.

Parillák Gabriella elmondta, a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja szombaton és vasárnap is túllépte a köbméterenkénti 100 mikrogrammos küszöbértéket. A Széna téri mérőállomás ezen a két napon 123,97, illetve 100,96 mikrogrammos értékeket regisztrált.
A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben számottevő javulás csütörtöktől várható - tette hozzá a szóvivő.
A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében az önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint ne használják a személyautókat - főként a dízelüzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogoljanak, fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gázt részesítsék előnyben.
A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, a tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele - olvasható a városháza közleményében.
A por belégzése emellett a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló-képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt azt javasolják, hogy az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztetessék.

Címkék: Időjárás-szmog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 01. 09:00, vasárnap | Belföld

MÁV-Start: több vonalon változik a vasúti menetrend

A nyári menetrend végéhez, a tanévkezdéshez igazodva lép életbe hétfőn a vasúti menetrend több vonalat érintő, harmadik módosítása, amely az utazói észrevételek és a szakmai tapasztalatok figyelembe vételével készült

2024. Szeptember 01. 08:59, vasárnap | Belföld

Területvédelmi parancsnok: több ezren érdeklődnek a tartalékos szolgálat iránt

Több ezer ember érdeklődik a tartalékos szolgálati forma iránt, és több százas nagyságrendben kötöttek már szerződést is - közölte Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnoka szombaton Szolnoko

2024. Szeptember 01. 08:57, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: fejlődés csak ott lehet, ahol a technológia és az oktatás kéz a kézben jár

Fejlődés csak akkor és ott lehet, ahol a legmagasabb szintű oktatás és a legmodernebb technológia kiegészíti egymást

2024. Szeptember 01. 08:56, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 35. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: