Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2012. Január 26. 12:48, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Százezrek emlékeztek

Százezrek emlékeztek

Egyiptomiak százezrei vonultak fel szerdán Kairóban és az ország más városaiban, hogy megemlékezzenek a Hoszni Mubarak elnök uralmát megdöntő felkelés kezdetének első évfordulójáról.

Az ország katonai vezetésének rendeletére ezen a napon szabadon engedtek mintegy háromezer foglyot a börtönökből.

A liberálisok és világiak, valamint az iszlamisták Kairóban, a Tahrír tér különböző oldalain gyülekeztek, tükrözve azt a mély politikai megosztottságot, amely Mubarak bukása óta kialakult az országban. A táblák, feliratok is azt mutatták, hogy nincs egyetértés abban, mit jelképez ez a nap, melyek a „január 25-i forradalom” céljai és azok elérésének eszközei, s abban sem, hogyan viszonyuljanak az országot közel egy éve irányító hadsereghez.

„Le a katonai uralommal!”, „Forradalmat a győzelemig, forradalmat Egyiptom minden utcáján!” – skandálta egy főleg fiatalokból álló csoport a tér egyik részén. A jól szervezett és a választásokon jelentős fölényt kivívó iszlamista pártok viszont – helyzetüknél fogva – nemigen támogatnának egy újabb felkelést.

A biztonsági szolgálatok tájékoztatása szerint gyakorlatilag minden kormányzóságban tartottak nagygyűléseket. Alexandra, Szuez és Iszmáilíja városban ezrek gyűltek össze. Nagyobb incidensről sehonnan sem érkezett jelentés.

Szerdán érvénybe lépett a gyűlölt rendkívüli állapot részleges feloldása, amit Egyiptom jelenlegi katonai vezetője, Huszein Tantávi marsall előző nap tévébeszédben jelentett be. Eszerint feloldották a több mint három évtizede érvényben lévő drákói törvényeket, de azok a „gonosztevőkkel” szemben hatályban maradnak.
„Gonosztevőkön” sok esetben egyszerű tüntetőket értettek a katonai hatóságok az utóbbi időben, és ez sokszor vált gúny tárgyává a független sajtóban. Fiatal tüntetők gyakran kántálták a tüntetéseken: „Gonosztevők vagyunk!”

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerdai közleményében bírálta a rendkívüli állapot feloldásának részleges voltát, úgy ítélve meg, hogy az „felhívás a (rendőrség általi) rossz bánásmód folytatására”. „Az annyi éven át visszaélésekre alkalmat adó rendkívüli állapot fenntartása mindazok megsértése, akik a jogállam visszaállítását szorgalmazták” – állapította meg közleményében Joe Stork, a HRW közel-keleti osztályának helyettes vezetője.

Az évfordulón mintegy háromezer fogoly hagyhatta el a börtönöket a legfelső katonai tanács rendeletére. A biztonsági szolgálatok illetékeseinek közlése szerint 1959-en közkegyelemben részesültek, 1014 másik, bűncselekményekért elítélt pedig jó magaviseletének köszönhetően szabadult.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 29. 17:04, szerda | Külföld

Joe Biden felesége és lánya is felkerült az orosz feketelistára

Újabb 25 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök feleségének és lányának tiltották meg válaszintézkedésként a beutazást Oroszországba az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint.

2022. Június 29. 14:01, szerda | Külföld

Enyhítette a beutazásra vonatkozó szabályokat Kína

Kína enyhítette a koronavírus-járvány miatt a beutazásra vonatkozóan bevezetett egyes szabályokat, lerövidítve az országba külföldről érkezők számára előírt karanténidőszakot

2022. Június 29. 09:02, szerda | Külföld

Durván megrövidítették Putyint, nem ismert félelmet az orosz üzletember

Húszévi fegyházra ítélte Dmitrij Mihalcsenkót, a Forum holding volt vezérigazgatóját kedden a második nyugati kerületi katonai bíróság

2022. Június 29. 07:00, szerda | Külföld

Elkezdte a majomhimlő elleni oltóanyag vizsgálatát az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében,