Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Százezres nagyságrendre tehető a szenvedélybetegek száma

Százezres nagyságrendre tehető a szenvedélybetegek száma

Szakemberek szerint a nyerőgépek tiltása nem oldja meg ugyan egyik pillanatról a másikra a gondokat, a lépés mindenesetre üdvözlendő, hiszen pszichiáterek már húsz éve követelték, hogy kocsmákban ne lehessen pénznyerő automatával találkozni - írta aMagyar Hírlap.

Alig két hét leforgása alatt betiltották Magyarországon a nyerőgépek használatát, a koncessziós kaszinók kivételével. Utóbbiakból jelenleg három található az országban, a jövőben pedig a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik újabbak alakítását. A gyakorlatban a tiltás azt jelenti, hogy a korábban kiállított játékterem-engedélyek, valamint a pénznyerő automata üzemeltetésére jogosító engedélyek hatályukat vesztették a törvénymódosítás kihirdetésének másnapjától, október 10-től.
Valójában már tavaly november óta folyamatosan „apadt” a gépek száma az ötszörösére emelt játékadó nyomán. Becslések szerint a pénznyerő automaták száma a korábbi 22-23 ezerről körülbelül négyezerre csökkent. Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte a lappal, hogy „a tiltást követő időszakban a rendőrség visszatérően, fokozottan ellenőrzi azokat a helyeket, ahol korábban ilyen jellegű játékgépek voltak telepítve”.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a jogszabály parlamenti vitájában arról beszélt, hogy sok családot ismer, amelyeknek az életét negatívan befolyásolta a szerencsejáték, a magyar állam részéről pedig „becstelen” dolog volt, hogy minden kocsmában lehetett szerencsejátékot játszani.

Erre hívta fel lapunk figyelmét Horváth Szilveszter is. A több mint tízéves tapasztalattal rendelkező szenvedélybeteg-segítő emlékeztetett arra, hogy a pszichiátriai szakma két évtizede követelte, ne lehessen kocsmákban ilyen gépekkel találkozni.Mint mondta, még az egyébként játékfüggő emberek sem úgy játszanak az alkoholtól tudatmódosult állapotban, ahogy azt „józanul” tennék. Horváth Szilveszter szerint a függők most más függőséget választanak maguknak, ez lehet az online játékok felé fordulás, de akár a munkába menekülés is: az, hogy valaki „dolgozik, mint az állat”. A szakember hangsúlyozta, a tiltással ez a probléma nem oldódik meg, de legalább „egy veszélyforrással kevesebb” leselkedik az emberekre.A probléma egyik pillanatról a másikra valóban nem tűnik el: százezres nagyságrendre tehető ugyanis a függők száma hazánkban.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség a múlt héten közölte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a Magyar Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítást. Mint megírtuk, a nyerőgépek azonnali betiltásáról szóló anyagokat a bizottság már be is kérte a kormánytól. Az EUROMAT, az Európai Pénznyerő Automatákat Üzemeltetők Szövetsége – melynek tagja a magyar szövetség is – még október 4-én fordult a bizottsághoz, mondván, a magyar kormány „jogellenes döntéssel” tiltotta be a nyerőgépiparágat. Az MSZSZ egyúttal jelezte, az EB-hez külön panaszt is benyújtott, melyet a bizottság ugyancsak befogadott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.