Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 18. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: InfóTatabánya

Szent István ünnepére megszépült a Csónakázó-tó

Szent István ünnepére megszépült a Csónakázó-tó

Kétnapos rendezvénnyel várják a hétvégén a Szent István nap ünneplő közönségét a megszépült tatabányai Csónakázó-tónál.

Meglepetés várja azokat, akik már régebben látogattak ki a Milleniumi közparkba. Megszépült a Csónakázó–tó. Mind a vízfelület, mind a park kivirult az elmúlt hetekben. Mivel a tó két önkormányzati területen található így a két körzet képviselőit - Zsidek Ferenc (Újváros önkormányzati képviselője) és Salló Győző (Sárberek önkormányzati képviselője) - kérdeztük a munkálatokról.

Képviselőtársammal  tavaly októbertől közösen kezeljük a Csónakázó-tóval  és a Milleniumi Közparkkal kapcsolatos  feladatokat..  Akkoriban a tó felülete néhány nyiladéktól eltekintve teljesen be volt borítva náddal - mondta el Salló Győző. Teljesen zárttá vált a korábbi nyitott tér, a tó mellett sétálni olyan volt, mintha egy zárt folyosón lenne az ember.  Ekkor közösen az önkormányzati irodához fordultunk és a polgármester úrral egyeztetve döntés született a tó rendbetételéről. Szakemberekkel egyeztettünk a munkálatokról, melyek során a vízfelületről levágták a nádat, csupán annyi maradt, ami feltétlenül szükséges az élővilág számára. Jelenleg a levágott növényzet eltakarítása és a part tisztítása folyik. A sétautakat kitakarították, a fűnyírás folyamatosan történik.
Saját képviselői keretükből varázsolták csodálatossá a szigetet.
Igen, összefogtunk és a szigetet együttes munkával és hozzájárulással tettük rendbe – mondta Zsidek Ferenc. Az új hidat a Bányász Fafaragó tábor készítette Kiss Károly úr vezetésével. Az idei táborban pedig elkészül az akadálymentes feljáró is a hídra, hogy a mozgásukban korlátozottak is látogathassák a szigetet. A szigetre dísznövényeket telepíttettünk, így most a Milleniumi emlékmű méltó környezetben látogatható.
Esős nyár volt, megfelelő-e a tó vízszintje?
Rendszeresen ellenőrizzük a víz szintjét – mondta Salló Győző. Természetes befolyás táplálja a tavat Sárberek felől, a másik oldalon a kifolyásnál pedig szintszabályzó található, és a víz ezen keresztül folyik bele a Galla-patakba. Sajnos mindig akadnak akik pusztán szórakozásból rongálják meg a gátat és ezzel milliós károkat okoznak. Ugyanis ha szabályozatlanul elfolyik a rongálás következtében pár centi víz a tó vízszintjéből, milliókba kerül azt pótolni, mivel csak ivóvízzel lehet.
Aki a napokban kilátogat a Csónakázó-tó területére, annak csodálatos látványban lesz része: harsogó zöld fú, csodálatos vízfelület, impozáns sziget és még sorolhatnám...
Örülünk, hogy a város is segített a város legnagyobb parkjának megújításában. Úgy érzem felkészültünk az augusztus 20-21-i városi Szent István napi rendezvényekre. Reméljük a lakosságnak is tetszeni fog a megszépült park és méltó környezet lesz az ünnepségekre - zárta Zsidek Ferenc. 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya