Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 22. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szenzációs lelet: még a paleontológusok is meglepődtek

Szenzációs lelet: még a paleontológusok is meglepődtek

Szokatlan kövületre, egy halgyík csaknem teljesen épen fennmaradt csontvázára bukkantak német kutatók Braunschweigben.

A braunschweigi állami természettudományi múzeum őslénykutatói egy ichthyoszaurusz mintegy négyméteres, feltehetőleg 175 millió éves csontvázát ásták ki a város északkeleti peremén. Az elmúlt száz éven belül ez az ötödik halgyíkcsontváz, amely Németország északi részén kerül elő – közölte Ulrich Joger, a múzeum igazgatója a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.

A lelet szenzációszámba sorolható, maguk a paleontológusok is meglepődtek. Egy ásatás helyszínén kotróval láttak neki a terep előkészítésének, de alig kezdődtek el a munkálatok, mindössze 50 centiméterrel a felszín alatt a talaj elszíneződése és csonttöredékek máris utaltak a kövületre. A kutatók csak pár méter mélységben számítottak érdekesebb leletekre. Lehetséges, hogy – felszínhez közeli helyzetéből adódóan – a csontváz még fiatalabb, ez esetben még nagyobb szenzációnak számítana. Még nagyjából egy hétig tart a megkövült csontváz kiásása, ezt követően behatóbban megvizsgálják majd a múzeumban.

Az ichthyoszauruszok testfelépítése a mai delfinekére emlékeztet, és utóbbiakhoz hasonlóan rendszeresen fel kellett úszniuk a felszínre levegővételért. A tengerlakó hüllők a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 90 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, míg a legrégebbi halgyíkkövületek a triászból, körülbelül 240 millió évvel ezelőttről származnak. (lm)

MTI

fotó: DPA/Naturhistorisches Museum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.