Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 09. 14:09, péntek | Külföld
Forrás: mti - fotó: facebook.com/nellomusumeci.page/

Szicília kormányzója az erőszakos migránsok elszállítását sürgette

Szicília kormányzója az erőszakos migránsok elszállítását sürgette

Az erőszakos migránsok azonnali elszállítását, valamint a többi bevándorló európai szétosztását sürgette Nello Musumeci szicíliai kormányzó csütörtökön, miután a sziget egyik migránsszállásán lázadás tört ki.

Nello Musumeci felszólította a belügyminisztert, késlekedés nélkül szállítsák el Szicíliából az erőszakos migránsokat, és ezzel egy időben helyezzék át máshova a legnagyobb olasz szigeten tartózkodó többi bevándorlót is.

A kormányzó azt javasolta, hogy a bevándorlókat a római kormánypártok bejelentései értelmében más európai államokba helyezzék át. A jobboldali Nello Musumeci így kívánt rámutatni, hogy a koronavírus-járvány februári kezdete óta egyetlen EU-tagállam sem vett át menedékkérőket Olaszországból.

Nello Musumeci azután nyilatkozott, hogy Agrigento egyik migránsszállásán kedd éjszaka lázadás tört ki. Az épületben elhelyezettek karantén alatt voltak. Hatvanöt, többségében tunéziai férfi el akarta hagyni az épületet, de miután ezt a központot felügyelő rendőrök megakadályozták, a migránsok kövekkel, kezük ügyébe került tárgyakkal dobálták meg a rendőröket. Poroltókkal és kitört ablakok üvegeivel támadtak rájuk. Később matracokat gyújtottak fel, ami miatt a szálláshely egy része kiégett. Három rendőr sebesült meg.

Nello Musumeci szolidaritását fejezte ki a rendfenntartó erők tagjaival. Hangoztatta, hogy a migránsok csekély része bizonyul agresszívnek, utóbbiak azonban annyira elszántak, hogy a központokból való távozás érdekében készek rátámadni a rendőrökre - mondta a politikus.

"Világos mindenki számára, hogy Szicíliát a római kormány parkolóként használja több ezer gazdasági bevándorló számára" - jelentette ki Nello Musumeci emlékeztetve, hogy a tunéziaiak nem jogosultak menedékkérelemre.

Agrigento polgármestere Lillo Fioretti elmondta, hogy négy hónapja jelzik a kormánynak, hogy a migránsszállás nem megfelelő helyen működik, mivel lakóépületet alakítottak át migránsközponttá a város egyik sűrűn lakott kerületében. "Ha az épületet páncélosokkal kell őrizni, ez azt jelenti, hogy veszélyes a környéken élők számára" - hangoztatta a polgármester.

A belügyi tárca korábbi adatai szerint Szicíliában július óta több mint nyolcezer migránst helyeztek el, akiknek többsége Lampedusából vittek át. A nagyobbik szigeten negyven migrásnközpont működik. Nello Musumeci augusztus 23-án elrendelte a sziget kiürítését, valamint a migránstáborok lezárását, de ezt a kormány hatályon kívül helyezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.