Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 18. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szólnak a harci dobok Izraelben

Szólnak a harci dobok Izraelben

Erőfitogtatásnak tartja Izrael viselkedését Iránnal kapcsolatban a stratégiai védelmi kutatóközpont vezetője.

Tálas Péter a Gazdasági Rádióban azt mondta, hogy nem tartja valószínűnek, hogy Izrael megtámadja Iránt, mert embargóval, az olaj árának csökkentésével és titkosszolgálati akciókkal már eddig is értek el eredményeket az Irán atomprogram visszaszorításában a nyugati hatalmak.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy mostanság Izrael nem fogja megtámadni Iránt. Ennek egyszerű okai vannak Tálas Péter szerint: egyrészt abban konszenzus van, hogy az Egyesült Államok politikai és katonai támogatása nélkül Izrael nem fog egyedül végrehajtani egy ilyen akciót, márpedig tudjuk, hogy az Egyesült Államok elnök választás előtt áll, s így nem fogja belegyezését adni egy ilyen akcióba, ez ugyanis politikai öngyilkosság lenne Barack Obama részéről. A másik nagyon fontos dolog, hogy egy estleges Irán elleni katonai fellépés nem olyan egyszerű - tucatnyi létesítményről, széttelepített és nem egyszer álcázott épületről van szó, amelynek védelmére és az esetleges válaszcsapásra is felkészül Irán.

Közben a Fehér Ház az Egyesült Államok olajkészleteinek felszabadítását helyezte kilátásba – közölte a Reuters hírügynökség. A jelentés szerint erre azért lehet szükség, hogy az iráni fejlemények ne legyenek áremelő hatással a benzinre. A Reuters meg nem nevezett forrása szerint az amerikai hivatal különös figyelemmel fogja kísérni a piaci fejleményeket a következő hetekben. A benzin ára a szeptember 3-i Munka Ünnepe után a szezonális hatások miatt általában csökkenésbe szokott kezdeni, amennyiben most ez másként alakul, sor kerülhet a stratégiai készletek felszabadítására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.