Városlista
2024. augusztus 12, hétfő - Klára

Hírek

2013. Május 13. 13:16, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

'Szuperbúzát' nemesítettek brit tudósok

'Szuperbúzát' nemesítettek brit tudósok

Olyan búzát nemesítettek brit tudósok, amelynek állításuk szerint 30 százalékkal magasabb lehet a terméshozama, mint a jelenlegi búzafajtáké.

A cambridge-i központú Országos Mezőgazdasági Botanikus Intézet a búza egy 10 ezer éves "vad" ősét párosította egy jelenkori búzafajtával. Az eljárás nem igényelt genetikai módosítást. A kutatók szerint a hibrid jobban dacol betegségekkel és könnyebben tűri az aszályt.
Peter Kendall, a brit gazdaszövetség elnöke hatalmasnak minősítette az áttörést, amelyre Nagy-Britanniának nagy szüksége van, mert erősödik a félelem, hogy a tartósan hidegebb időjárás visszaveti a búzatermést.
A "szuperbúzából" azonban az idén ősszel még nem vetnek a gazdák, mivel öt évbe is beletelik a fajta alapos ellenőrzése és mezőgazdasági "bevetésének" törvényes jóváhagyása - adta hírül a BBC.
Az emberiség kalóriafogyasztásának ötödét a búza fedezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 11. 09:45, vasárnap | Belföld

Meteorológia: jövő péntekig újabb hőhullámra kell számítani, a hétvégén markáns hidegfront érkezhet

Jövő péntekig újabb hőhullámra kell számítani Magyarország döntő részén, majd a következő hétvégén markáns hidegfront érkezhet - derül ki a HungaroMet Zrt. szombat délutáni videójából.

2024. Augusztus 11. 09:43, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Augusztus 10. 09:34, szombat | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól

Másodfokú hőségriasztás lép életbe az ország egész területén vasárnaptól péntek éjfélig