Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Október 14. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: tatabánya

Szűrővizsgálattal az egészségért

Szűrővizsgálattal az egészségért

Azok a tatabányai 45-65 év közötti hölgyek, akik az elmúlt két esztendőben nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton, 2015. október hónapban névre szóló meghívót kapnak mammográfiás szűrővizsgálatra.

A vizsgálat időpontja: 2015. november 2-től kezdődően, a behívólevélen megadott időpontban.

A vizsgálat helye: KEM Szent Borbála Kórház, Mammográfia (Tatabánya, Dózsa György út 77.) Törődjünk egészségünkkel és vegyünk részt a szűrővizsgálaton!

További információ a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztályától, a 34/512-724-es telefonszámon kapható.

Amit az emlőrák megelőzésében tehetünk

Már fiatal korban is fontos az önvizsgálat. Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú betegsége Magyarországon is. Évente több mint 5000 újonnan felfedezett női emlődaganatot diagnosztizálnak és több mint 2300 nő hal meg ebben a betegségben. Az emlőszűrés célja a női lakosság körében az emlő daganatos betegségeinek kimutatása, lehetőleg korai felismerése, amelyet általában a nők még nem tapintanak. A rendszeres mammográfiás szűréssel az emlőrákok 80%-a idejében felismerhető.

Ha a mellre vagy a mellbimbóra gyakorolt enyhe nyomás hatására mellében megvastagodást, csomót, daganatot vagy köteges elváltozást tapint (amely az esetek döntő többségében fájdalmatlan!), mellbimbójának, esetleg a mell bőrének behúzódását, kisebesedését, megvastagodását véli felfedezni, ha mellbimbójából véres vagy savós váladék szivárog vagy mellét visszatérően fájdalmasnak, duzzadtnak érzi (menstruációtól függetlenül) haladéktalanul forduljon orvoshoz!

A női emlő szerkezete 40 éves kor alatt nem ad lehetőséget arra, hogy a röntgenfelvétel megfelelően kimutassa a mikro eltéréseket. Ezért ilyenkor kiegészítő emlő ultrahang vizsgálatot indokolt végezni. 40 éves kortól panaszmentes esetben is évente javasolt a mammográfiás vizsgálat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya