Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. November 11. 14:28, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tagadják, hogy elhurcolták a civileket és eladták a szerveiket

Tagadják, hogy elhurcolták a civileket és eladták a szerveiket

Albániában vizsgálja az állítólagos koszovói szervkereskedelemről szóló hírek helytállóságát John Clint Williamson amerikai ügyész.

Akit az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) augusztus végén nevezett ki a szervkereskedelmet kivizsgáló különleges munkacsoport élére – jelentette a belgrádi média pénteken.

A Koszovóra és Albániára kiterjedő vizsgálatot a Dick Marty svájci politikus által elkészített jelentésre alapozva végzi a munkacsoport. A jelentést 2010 decemberében fogadta el az Európa Tanács.

Williamson Tiranában már tárgyalt Sali Berisha albán kormányfővel és Ina Ramom közvádlóval. Az amerikai ügyész segítségüket kérte a vizsgálati eljárás lefolytatásához.

Az albán kormány szóvivője nem árult el részleteket a megbeszélésekről, amelyek szombaton is folytatódnak.
A Dick Marty-féle jelentés szervkereskedelemmel és szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe Hashim Thaci koszovói kormányfőt és a koszovói albánok egykori hadseregének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) több más volt vezetőjét.

Dick Marty azt írta jelentésében, hogy az UCK és néhány magas tisztséget betöltő koszovói személyiség a szerb fegyveres erőkkel vívott 1998–1999-es fegyveres konfliktus idején Koszovóból – többségükben szerb nemzetiségű – civileket hurcoltak az albán határ közelében felállított táborokba, ahol állítólag megölték őket, és szerveiket a feketepiacon értékesítették.

Hashim Thaci koszovói kormányfő és az albán vezetés is tagadja ezeket a vádakat, és elutasítják a Dick Marty-féle jelentést. Tirana, mindamellett, hogy „hazugnak” minősítette a vádakat, közölte: készen áll a területén lefolytatandó mindennemű vizsgálatra, és kész a munkacsoportnak is a segítségére lenni, hogy kiderüljön az igazság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.