Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Március 12. 11:58, csütörtök | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin

Tankönyvellátási tapasztalatok két év távlatából

Tankönyvellátási tapasztalatok két év távlatából

Idén gördülékenyebb lesz a tankönyvrendelés folyamata…

Sok bírálat érte a 2012 óta üzemelő állami tankönyvellátási rendszert mind a tankönyvek tartalmát, mind a kiszállításokat illetően. A 2015/2016-os tanévet érintő megrendelések még csak ezután következnek, azonban a tankönyvellátás témája ismét napirenden van, ugyanis Székely László, az alapvető jogok biztosa jelentést készített, melyről a napokban a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet is cikkezett.

Praktikus, ámde jogszerűtlen
A biztos szerint nemcsak a tartalmi hibák és a sok esetben késedelmes kiszállítás jelentett gondot a tankönyvellátásban, de mint kiderült, a szűkre szabott rendelési határidő is problémás. Székely László jelentése szerint kifogásolható, hogy a könyvek kiválasztására, szakmai véleményeztetésére, s a szülőkkel való megismertetésére mindössze hat tanítási napot hagytak tavaly. A javasolt kiadványok listája ugyanis csak április közepén, illetőleg a hónap második felében ért el az iskolákhoz, azonban április 17. és 22. között tavaszi szünet volt. A szaktanároknak a rendelés leadási határidejéig – április 30. – ki kellett választaniuk a könyveket, véleményeztetni a szakmai közösségekkel, valamint lehetővé tenni, hogy a rendelési listát a szülők is megismerjék. Így az iskoláknak mindösszesen hat tanítási napjuk volt a rendelések lebonyolítására. Ez idő alatt nyilatkozhattak volna a szülők arról, hogy az összes tankönyvet meg kívánják-e vásárolni, vagy máshogy oldják meg gyermekeik ellátását. Mindezek után lehetett összesíteni és leadni a rendelést. Az ombudsman által vizsgált intézményben mindezt úgy oldották meg, hogy a rendelhető tankönyvek listáját szülői értekezleten ismertették, de egyénileg nem nyilatkoztatták a szülőket, ami a biztos szerint praktikus, ámde jogszerűtlen volt. Folytatás…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő