Városlista
2023. május 28, vasárnap - Emil, Csanád

Hírek

2011. Június 27. 03:12, hétfő | Belföld
Forrás: www.tatabanya.hu

Tatabánya a legzöldebb

Tatabánya a legzöldebb

Lezárult a Kapcsold ki! II. elnevezésű energiatakarékossági kampány, a hétvégén a klímanagykövetek és a meghívott szakemberek megosztották a fél évig tartó programsorozat kapcsán gyűjtött tapasztalataikat, beszámoltak eredményeikről

A Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös Kapcsold ki! II. kampánya a Föld energiatartalékai megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Az ismeretterjesztő sorozattal ösztönözni kívánták a társadalmi felelősségvállalást, és tájékoztatták a lakosságot: kis odafigyeléssel sokat tehetnek az üvegházhatás csökkentéséért - hangzott el a program értékelőjén.
A megyei jogú városok önkormányzatain kívül számos kisebb és nagyobb település, valamint budapesti kerület csatlakozott a szemléletformáláshoz. A Magyar Természettudományi Múzeumban tartott pénteki kampányértékelő után díjban részesültek az általános iskolás gyermekeknek kiírt rajpályázat és az önkormányzati dolgozók között meghirdetett kvízverseny legjobbjai. Az alsó tagozatos diákok közül Pesti Gabriella, a felső évfolyamosok közül Falucskai Alex rajzának ítélték a legjobbnak járó díjat. Az önkormányzatok közül Igrici község dolgozói adták a legtöbb helyes választ az önkormányzatok munkatársai számára összeállított, hetente megválaszolandó kvízkérdésekre. A legzöldebb önkormányzat címet Tatabánya kapta.
Urkuti György a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályvezetője a tájékoztatás fontosságát hangsúlyozta, valamit azt, hogy tudati változásra van szükség ahhoz, hogy a klímaváltozás ellen érdemben fel tudjunk lépni.
"Legfontosabb eredménye ennek a mozgalomnak, hogy aktivitásra sarkalt, hiszen a klímaváltozás hatásaiban mindannyian - akik ezen a bolygón élünk - érintettek vagyunk" - fogalmazott a főosztályvezető.
Szűcs Tamás az Európai Unió magyarországi képviseletének vezetője méltatta Dombóvári Vanda és Demcsák Zsuzsa valamint Mika János klímakutató munkáját, akik a fél év alatt a klímanagykövetként népszerűsítették a mozgalmat. Ismeretterjesztő előadásokat tartottak, rendezvényeken és kiállításokon léptek fel, valamint olyan országos eseményeken közvetítették a Kapcsold ki! II. kampányt, mint a Green Week, a Green Expo, a Föld Órája, vagy az Európa Nap.
A soros magyar EU-elnökség idején zajló kampány elősegítette azoknak a céloknak a tudatosítását és megvalósulását, amelyet az Európai Unió és a magyar elnökség is kiemelt fontosságúnak tart, így többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és az energiahatékonyság, illetve a megújuló energiák arányának növelését.
A mostani program előzményeként 2009-ben megvalósították a Kapcsold ki! programot, amelybe akkor is bekapcsolódtak civil szervezetek, az energia ügyekért és a környezetvédelemért felelős tárcák, valamint az üzleti szféra szereplői is.

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 27. 10:32, szombat | Belföld

11 év fegyházbüntetést kapott az autós ámokfutó

2023. Május 27. 07:30, szombat | Belföld

Fecskeles címmel indít lakossági madárszámlálási akciót az MME

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása.

2023. Május 26. 11:41, péntek | Belföld

Csónakkal szállítottak migránsokat külföldi embercsempészek Zalába

Vádat emeltek egy Lengyelországban élő tunéziai férfi ellen, aki társaival a Mura folyón át, csónakkal is csempészett migránsokat Magyarországra - tájékoztatta a Zala Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője.