Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2021. December 07. 12:50, kedd | Helyi

Tatabányai vállalatvezetőkkel találkozott az Egyensúly Intézet

Tatabányai vállalatvezetőkkel találkozott az Egyensúly Intézet

Az Egyensúly Intézet Magyarország független agytrösztje szakmai alapú közpolitikai javaslatokon dolgozik, hogy 10 éves időtávban egy okos, tiszta gazdag országban élhessünk. Vízió és szakpolitikaalkotó munkánkkal teljes Magyarországot segítjük, de figyelünk arra, hogy az eredmények a fővároson kívül is hasznosulhassanak. Ezért november-decemberben vidéki nagyvárosok gazdasági és politikai vezetőivel találkozunk. Legutóbb tatabányai és Komárom- Esztergom megyei vállalatvezetőkkel és döntéshozókkal osztottuk meg a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra vonatkozó javaslatainkat, és hallgattuk meg visszajelzéseiket.

Az Egyensúly Intézet Magyarország 2020 szeptemberében nyilvánosság elé lépett független agytrösztje. Az országunk fejlődését szolgáló, vonzó és megvalósítható jövőkép megalkotásán és arra épülő, szigorúan szakmai alapú közpolitikai javaslatokon dolgozunk. Hatékony és messzire tekintő megoldásokat keresünk a 21. század új és az ország számára kiemelten fontos kihívásaira: a magyar gazdaság dinamizálásától a közoktatás reformján át a légszennyezés
elleni küzdelemig havi rendszerességgel publikáljuk javaslatcsomagjainkat. Szakértőink közös meggyőződése, hogy más országokhoz hasonlóan, hazánknak is szüksége van a hagyományos ideológiai és pártmegosztottságon felülemelkedő, minden magyar közös érdekeit előmozdító, hosszú távú cselekvési tervek kidolgozására.

Az Egyensúly Intézet számára különösen fontos, hogy munkájával az ország egészét segíthesse, és eredményei a fővároson kívül is hasznosulhassanak. Ezért 2021. november-decemberben vidéki nagyvárosok legmeghatározóbb helyi gazdasági és politikai szereplőivel: polgármesterekkel, helyi képviselőkkel, kis- és közepes vállalkozások vezetőivel találkozunk. November 30-án Tatabányára
látogattunk, ahol több mint 20 mértékadó helyi vállalatvezetővel, illetve tulajdonossal egyeztettünk.

Az eseményen Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója és Kozák Ákos, üzleti kapcsolatokért felelős igazgató a jelenlévők igényeihez igazodva, az agytröszt munkaerőpiacra és gazdasági növekedésre vonatkozó kutatási eredményeit és a javaslatcsomagok részleteit osztották meg. Závecz Tibor közvéleménykutató, a ZRI Závecz Research Intézet igazgatója, aki a
rendszerváltás óta folyamatosan készít kutatásokat politikai és társadalmi folyamatokról, gazdasági közhangulatról, politikai-ideológiai attitűdökről beszélt.

A résztvevők között élénk párbeszéd alakult ki. A vállalatvezetők, a napi működésük alapján megerősítettek több, a javaslatainkban megfogalmazott állítást: a munkavállalók képzettségének, a szakképzésnek vannak jelentős hiányosságai: a piaci elvárások és a frissen végzettek kimeneti eredményei között sokszor jelentős különbség van. Az oktatási és a szakképzési törvény
harmonizációja a gyakorlatorientáltság sokszor emlegetett problémáján is segíteni tudna. Mindezek mellett a vállalkozások jelentős járulékos költségekkel és adminisztratív terhekkel kell, hogy számoljanak, amelyek - a sok évtizedes lemaradás mellett - sokak számára nagyon nehézzé teszi a nemzetközi terjeszkedést.

A vezetők megfogalmaztak egyéb helyi tapasztalatokat is: a térség gazdasági motorja a járműipar. Bár vannak törekvések és eredmények, de ez az iparág továbbra is a szűkös helyi beszállítói kapacitásokkal küzd: sokszor legfeljebb marginális részfeladatokat sikerül helyi alvállalkozókhoz kiszervezni.

Mindezeket az Egyensúly Intézet, a jövőbeli kutató és javaslattevő munkájában érzékenyen kezeli és használja fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya

2024. Február 25. 15:23, vasárnap | Helyi

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.

2024. Február 17. 16:39, szombat | Helyi

Új üzemcsarnokot épített a tatabányai Motor-Classic

A veterán autókat felújító és egyedi fémalkatrészeket gyártó tatabányai Motor-Classic Zrt. termelő területét egy új, 2000 négyzetméteres üzemcsarnokkal bővítette, ahol fémmegmunkáló CNC egységet alakítottak ki.

2024. Február 10. 12:44, szombat | Helyi

A Tatabányai Járásbíróság első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélt egy férfit

Az oroszlányi Malom-tónál láncfűrésszel másokat fenyegetett, majd rátámadt az őt megfékezni igyekvő rendőrökre.