Városlista
2024. augusztus 13, kedd - Ipoly

Hírek

2013. Június 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Természetes hormon győzheti le a meddőséget

Természetes hormon győzheti le a meddőséget

A természetben előforduló kisspeptin (csókpeptid) nevű hormon hatékonyan serkenti a petesejtet a meddőségi kezelés során - jelentették be kutatók, miután megszületett az első baba, akinek édesanyja ezt a a természetben előforduló hormont kapta a meddőségi kezelés idején - adta hírül a News Medical.

Évente több ezer nő esik át meddőségi kezelésen, s bár a kezelés könnyen elérhető és a legtöbbször sikeres, orvosi szempontból még rejt magában némi kockázatot. Az egyik legsúlyosabb szövődménye a petefészek hiperstimulációs szindrómája, ami akár életveszélyes is lehet. Az esetek 10 százalékában ugyanis szövődményként előfordulhat légszomj, vérrögképződés és veseelégtelenség.

A kisspeptin ezzel szemben természetesebb módon stimulálja a hormontermelést. Az új felfedezéssel egyrészt csökkenhet a veszélyeztetett nők kockázata a hiperstimulációs szindróma kialakulására, másrészt természetes alternatívát jelenthetnek mindenkinek, aki IVF-kezelésben vesz részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 13. 13:54, kedd | Belföld

Magyarországon is érezhető földrengés volt Horvátországban

Magyarországi településeken is érezhető, 4,4-es magnitudójú földrengés volt kedd reggel Horvátországban, a magyar-horvát határ közelében.

2024. Augusztus 13. 08:06, kedd | Belföld

Ezeréves ünnep, 21. századi élmény – megújult a Szent István Nap mobilalkalmazása

Megújult mobilapplikáció és honlap segítségével tájékozódhatnak a Szent István Nap látogatói az eseményekről, rendezvényhelyszínekről és a négynapos ünnepségsorozattal kapcsolatos minden tudnivalóról.

2024. Augusztus 12. 08:02, hétfő | Belföld

Folytatódik a hőség a héten

Folytatódik a hőség a héten, a legmelegebb órákban akár 38-39 Celsius-fok is lehet.