Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2012. Február 06. 11:50, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Tiltakozó menet indult Miskolcról Budapestre

Tiltakozó menet indult Miskolcról Budapestre

Elindult Miskolcról Budapestre hétfő délelőtt a polgármesterek és civilek által kezdeményezett Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menet;

mintegy félszázan vágtak neki a csaknem kétszáz kilométeres távnak gyalog a mínusz 12 fokos hidegben.

A menetben haladt Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsógagy és Ricse szocialista polgármestere Takács László és Vécsi István, illetve civilek, munkanélküliek, szimpatizánsok.
A szervezők az indulás előtt a jelentős számban megjelent hazai és külföldi újságíróknak, tévéstáboknak elmondták, akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért". Úgy fogalmaztak: mostanra a reményükkel együtt a türelmük is elfogyott, ezért így akarják felhívni a parlamenti döntéshozók figyelmét a hétköznapok gondjaira.
Az élet egyre keservesebb az egyszerű emberek számára, a bennünket körülvevő világ sokkal rosszabb, mint ahogy azt a televízióban bemutatják, fűteni, enni kéne, de nincs munka, nincs pénz, emberi módon szeretnénk élni, létezni - mondta Tóth Imre Miklós, a menet egyik szervezője.
Ujhelyi István az MTI-nek azt mondta: a demonstrációval, annak céljával szolidáris. A tiltakozó, figyelemfelhívó menet szervezői, az abban résztvevők elmondták neki, hogy jószerivel minden szalmaszálat megragadnak, csak hogy munkájuk, megélhetésük legyen, de ez a mai körülmények között szinte lehetetlen - tette hozzá.
A kezdeményezés elindítói másokat is csatlakozásra buzdítottak a 3-as számú főút Miskolcról Budapestre vezető szakasza mentén. Lukács András, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: tudomása szerint Gödöllőről, Budapestről igen sokan társulnak a gyaloglókhoz, akik naponta 20-30 kilométert tesznek meg.
Az út teljes hosszát mintegy harmincan teszik meg. Az első megálló Emődnél lesz, a menet résztvevői útközben MSZP-irodákban, kollégiumokban, tornatermekben töltik az éjszakát, meleg étellel mindenhol várják őket.
Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Demokratikus Koalíció is csatlakozott a Munkát, kenyeret! menethez.
Sebestyén László fideszes országgyűlési képviselő, a párt miskolci szervezetének elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt mondta, anélkül, hogy a menetben résztvevő, bár kissé félrevezetett polgármesterek jó szándékát senki nem vonja kétségbe, mégis meg kell jegyezni: az általuk képviselt kistérségek és települések, akár a "hagyományos", akár a kistérségi Start-munka mintaprogram, vagy a téli "átmeneti" közfoglalkoztatási lehetőségek tekintetében eddig is kiemelt kormányzati figyelmet és segítséget kaptak.
A tervek szerint a menet február 13-án, az Országgyűlés nyitó ülésére ér Budapestre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest