Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 25. 15:01, hétfő | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

TIM: közel kilenc százalékkal nőttek a reálbérek az idén

TIM: közel kilenc százalékkal nőttek a reálbérek az idén

A járvány, a háború, a háborús gazdasági válság és háborús infláció ellenére tovább nőttek a reálbérek, közel kilenc százalékkal növekedtek a reálkeresetek az év első öt hónapjában,

ezzel 113 hónapja töretlenül tart a reálbérek emelkedése Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) hétfőn az MTI-vel.

A bruttó és nettó bérek egyaránt 18,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a magas bérdinamikához a minimálbér, a szakmunkás bérminimum növekedésén, valamint az előre ütemezett közszféra béremeléseken túl a versenyszféra keresetemelései is nagymértékben hozzájárultak. A fizetések vásárlóerejét védik az árstopok és a rezsicsökkentés fenntartása.

A közlemény szerint 2022. január-májusban a 2010-es év azonos időszakához képest a bruttó keresetek 147,6 százalékkal, a nettó keresetek kedvezmények nélkül 152 százalékkal, a családi kedvezménnyel számolt nettó keresetek pedig csaknem 161 százalékkal emelkedtek. A 2010 és 2021 között a reálkeresetek emelkedése kedvezmények nélkül 66,6 százalék, a kedvezmények figyelembe vételével 72,7 százalék volt. 2021-ig 93,3 százalékkal nőtt az egy gyermeket nevelők kereseteinek reálértéke, a kétgyermekeseké 124,6 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig 128,6 százalékkal emelkedett.

Idén januártól közel 20 százalékos emelkedést követően a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nőtt Magyarországon, ami a régiós országok mindegyikénél magasabbnak számít. A kötelező legkisebb keresetek a 2010-es szint csaknem háromszorosára nőttek, így a minimálbér már magasabb, mint tizenkét éve az átlagbér volt. Idén ismét kétszámjegyű bérnövekedés valósulhat meg, amelyet az év eleji kedvező konjunktúra, a bérminimumok várható emelésének tovagyűrűző hatása mellett a közszféra bérfejlesztései is ösztönöznek.

A foglalkoztatottak száma tavaly nyár óta 4,7 millió körül alakul, Magyarországon többen dolgoznak, mint a rendszerváltás óta bármikor. A munkanélküliségi ráta a baloldali kormányzás utolsó évéhez képest nagyjából a harmadára csökkent. Az álláskeresők számában az elmúlt hónapokban regisztrálták a valaha volt legalacsonyabb értékeket és folytatódik a munkaalapú gazdaság kiépítése, hiszen a kormány kiemelt vállalásai közé tartozik a teljes foglalkoztatás megvédése - olvasható a TIM közleményében.

Címkék: bér, béremelés, reálbér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.