Városlista
2022. július 2, szombat - Ottó

Hírek

2011. December 24. 07:24, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tízezrek gyűltek össze a téren

Tízezrek gyűltek össze a téren

Több tízezren tüntettek pénteken Kairóban, az ellenzéki megmozdulások szimbólumává vált Tahrír téren.

A résztvevők a tiltakozók elleni erőszakos hatósági fellépéseket s ezen belül is a nőkkel szembeni bánásmódot bírálták, valamint követelték, hogy azonnal vessenek véget Egyiptom katonai kormányzásának.

Ezzel egy időben a város egy másik pontján több ezren tüntettek a katonai vezetés mellett, olyan jelszavakat kiabálva, hogy „a nép és a hadsereg együtt van”.

„Az Egyiptomot irányító katonai tanács a korábbi rendszer meghosszabbítása, ugyanaz a mentalitása, ugyanolyan módszerekhez folyamodik” – mondta egy ellenzéki tüntető. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök februári bukása óta katonai tanács áll az ország élén, s bár az elmúlt hetekben megkezdődött a parlamenti választások hónapokig tartó folyamata, a bírálók szerint a hatalom átadása nagyon lassan halad.

Egy héttel ezelőtt összecsapások robbantak ki Kairóban az ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők között. Ezek egészen keddig tartottak, és 17 halálos áldozatot követeltek. A közvéleményt különösen felháborították azok a képek, amelyeken a rendfenntartók nőket ütlegeltek, illetve a földön vonszoltak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 13:03, péntek | Külföld

Átalakítják a Notre-Dame katedrális környékét

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.

2022. Július 01. 07:00, péntek | Külföld

Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést,

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen