Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 26. 14:15, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Ötmillió éves Hipparion-koponyára bukkantak

Ötmillió éves Hipparion-koponyára bukkantak

Őskori ló, a Hipparion ötmillió éves koponyáját tárták fel Kína észak-nyugati részén, Kanszu (Gansu) tartományban, a Csinghaj (Qinghai)-Tibeti fennsíkon, ahol eddig rengeteg emlős-fosszília került elő.

A Hipparion a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjéhez, ezen belül a lófélék (Equidae) családjához tartozó kihalt nem, amely 13 millió évig élt a Földön. Karcsúak, inkább antilopszerűek voltak, és jól alkalmazkodtak a száraz prérin levő élethez. Vékony lábán három ujj ült, ezek patákban végződtek, de csak a középső érte a földet. Az állat marmagassága körülbelül 1,4 méter volt.

A Hipparion Észak-Amerikából származik, és a feltételezések szerint a Bering-szoroson keresztül jutott Ázsiába, majd terjedt el Európában és Afrika területén is.

„A Kínában eddig talált legépebb Hipparion-koponyát találtuk" - hangsúlyozta Teng tao (Deng Tao), a Kínai Tudományos Akadémia paleontológiai és paleoantropológiai intézetének kutatója, aki szerint a lelet révén teljesebb képet kapnak a Hipparion anatómiai jellemzőiről.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére