Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. Szeptember 11. 08:05, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több millió dolláros tőzsdei csalás gyanúja miatt vettek őrizetbe 15 embert Hongkongban

Több millió dolláros tőzsdei csalás gyanúja miatt vettek őrizetbe 15 embert Hongkongban

Több millió dolláros tőzsdei csalás gyanúja miatt vettek őrizetbe 15 embert Hongkongban csütörtökön - számolt be csütörtökön a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A gyanú szerint az őrizetbe vettek a hongkongi Next Digital médiavállalat részvényeinek árát manipulálták. A cég alapítóját, Jimmy Lait a múlt hónapban vették őrizetbe a Hongkongban júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény megszegésének gyanújával.

A 14 férfi és egy nő állítólag csaknem 5 millió dollárnak megfelelő összeget zsebelt be az összesen mintegy 1,69 milliárd részvénnyel folytatott csaknem 13 200 tranzakción keresztül. Az augusztus 10. és 12. között végrehajtott, csalásra alapuló tranzakciók az összforgalom 23,8 százalékát adták ki ebben az időszakban. A rendőrség közlése szerint a tevékenységgel kapcsolatban joggal feltételezhető, hogy nem a megszokott piaci spekulációról volt csupán szó, hanem a résztvevők a forgalom felpörgetésével próbáltak befektetőket lépre csalni. A gyanút tovább erősítette, hogy a csoport tagjai közül többen szinte teljesen egyező minta alapján kereskedtek.

Jimmy Lait augusztus 10-én vették őrizetbe "külföldiekkel való összejátszás" gyanúja miatt. A 71 éves Lait két fiával, valamint az általa alapított Apple Daily című hongkongi lap felsővezetőivel együtt vették őrizetbe. A rendőrség arról számolt be, hogy a Next Digital részvényeinek ára a hírre fel-le ugrált - a felső és az alsó érték között 66,8 százaléknyi értékkülönbéggel - az ezt követő napokban, ami sok befektetőt jelentősen megkárosított. Augusztus 10-e és 12-e között a vállalat összesen 7,1 milliárd részvénye cserélt gazdát, miközben ez a szám a Lai őrizetbe vételét megelőző utolsó kereskedési napon csupán 1 millió volt.

A hongkongi rendőrség hangsúlyozta: a nyomozás nem a Next Digitalra irányul, hanem a cég részvényeinek árát manipuláló csalókra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.