Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Április 14. 09:48, hétfő | Helyi

Törékeny húsvéti csodák

Törékeny húsvéti csodák

Ámuló gyerekek és felnőttek gyűrűjében szorgoskodott szombat délután a vértessomlói Művelődési Házban

A faluból származó Kerling Alajos: fúrt, köszörült a fogászati rendelőkben használatos eszközökkel, ám nem sajgó fogakat gyógyított, hanem törékeny húsvéti csodákat alkotott fácán- és libatojásokból.
A férfi nagyjából 18-20 esztendeje gravíroz tojásokat. Először színezi őket, majd következik a motívum köszörülése, amelynek illeszkednie kell a formához, hiszen papíron teljesen másként mutat, mint térben.
Azt mondja, annak idején valahol meglátta a technikát, s úgy gondolta, ha más meg tudja csinálni, akkor ő is. S igaza lett. Mára megszámlálhatatlan népi motívumokkal ékesített húsvéti tojás került ki a kezei, no meg a leheletnyi vékony fúrói közül.
Miközben dolgozott, élvezettel osztotta meg az apró „trükköket”, a szakma csínját-bínját: hogyan kell például kifújni a tojásokat, hogy még véletlenül se törjenek, roppanjanak össze. Hiszen az általa használt „alapanyagok” nem hétköznapiak. Míg egy időben tenyésztettek a környéken struccokat, ma már 1-2 tojás beszerzése is nehézkes. A libatojásokhoz Nagyigmándon jut, a fácán- és fürjtojásokat pedig egy barátjától szerzi be.
A gyerekeknek azt is elmesélte, hogy egy strucctojásba nagyjából 24 tyúktojás férne bele, s hogy az egyik legtermetesebb méretűt bizony egy teljes hétig munkálta, míg elérte a végső külalakját.
A fiúk, lányok természetesen nem vállalkoztak a gravírozásra, ám ők sem mentek haza üres kézzel: repesztő-lakkos, gyöngytől csillogó, akril festékkel színezett és foltvarró technikájú hímes tojásokat, ajtókoszorút és különböző húsvéti díszeket készítettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.