Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Törvénymódosítás - mi változik a földeken?

Törvénymódosítás - mi változik a földeken?

Hat földügyi tárgyú törvény módosításáról döntött pénteken a parlament, változik a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény. A jogszabály előírja a jegyzőknek az adatok pontosságának, a címek valódiságának ellenőrzését. Szakértők szerint a változtatások nem oldják meg a májusban életbe lépett földforgalmi törvény okozta anomáliákat – írja a Világgazdaság.

Változik tehát a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény, amely előkészíti a közhiteles címregiszter kialakítását. Ennek első lépése jelenleg kezelt címállomány felmérése, felülvizsgálata helyi szinten. A jogszabály ennek érdekében előírja a jegyzőknek az adatok pontosságának, a címek valódiságának ellenőrzését a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi szerve által elkészített elektronikus adatállomány segítségével. Az ellenőrzés eredményéről november 15-ig a címjegyzék visszaküldésével kell tájékoztatni a központi szervet. A tervek szerint a címregiszter feltöltése ezen az adatbázison alapul majd.

Az Államreform Operatív Program keretében megvalósuló projekt végrehajtására 950 millió forintba kerül. A költségek 85 százalékát uniós, 15 százalékát pedig hazai forrásból finanszírozzák. A tervezet szerint több mint 5 millió címadat karbantartását kell elvégezni. A jelenlegi adatok szerint Magyarországon több mint 7,5 millió telek és 9 millió ingatlan van. A feladat elvégzésével létrejön Magyarország első „etalon nyilvántartása”, a közhiteles címregiszter.

Ezek fontos lépések, azonban nem kezelik a májusban elfogadott földforgalmi törvény okozta anomáliákat – mondta a lapnak Máhr András, a Magyar Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők főtitkár-helyettese. Az elmúlt időszakban kaotikussá vált a helyzet, nehezen lehet nyomon követni, ki mivel foglalkozik – tette hozzá.

A szakember szerint zavarokhoz vezetett az új jogszabály egyik központi eleme, a földműves fogalmának definiálása. A sokasodó követelményeknek való megfelelés következtében – például szakmai végzettség és tapasztalat – sok gazda a túlélésre, a kiskapuk kijátszására törekszik. Aki nem földműves természetes személy, maximum egy hektárt vehet, akár hazai, akár tagállami állampolgárnak minősül. A korlátozás úgy lehet drasztikusan szigorú, hogy eközben – az unió által elvárt módon – diszkriminációmentes marad.

A törvény másik neuralgikus pontja a földbizottságok létrehozásával függ össze. Az adásvételi szerződéseket véleményező, gyakorlatilag vétójoggal bíró testületeknek május elsejéig kellett volna megalakulniuk, de máig nem jöttek létre. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a földforgalmi törvényt ősszel módosíthatja a parlament. Ezzel kapcsolatban korábban azt mondta: „ez az egyik törvényes garancia arra, ha egy falu gazdaközössége nem akarja, hogy a földet valaki megvásárolja, meg tudja akadályozni. Ez egy zseniálisan jó találmány”. A MOSZ főtitkár-helyettese szerint elhibázott lépés egy bizottság kezébe ekkora súlyú döntési jogkört adni. Jelenleg – a földbizottságok hiányában – a területi kamarák jóváhagyásával lehet földtulajdont szerezni. A harmadik fél beiktatásával „kis magyar abszurd alakult ki” – magyarázta. Az EU észlelte a helyzet disszonanciáját, és észrevételt tett, mivel nem látja biztosítottnak a bizottságok hiteles működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.