Városlista
2022. december 1, csütörtök - Elza

Hírek

2021. December 10. 10:26, péntek | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Tovább bővült az oltásra kötelezett munkavállalók köre Ukrajnában

Tovább bővült az oltásra kötelezett munkavállalók köre Ukrajnában

Életbe lépett csütörtökön Ukrajnában az a rendelkezés, amely tovább bővítette azoknak a munkavállalóknak a körét, akiknek kötelező felvenniük a koronavírus elleni védőoltást, különben felfüggesztik őket állásukból.

Mostantól már nemcsak a pedagógusoknak, a központi és a helyi közigazgatásban dolgozóknak kötelező a védőoltás felvétele, hanem a központi végrehajtó hatóságok irányításához kapcsolódó vállalkozások, intézmények, szervezetek, a szociális szféra és a stratégiai vállalatok - például a posta és a vasúttársaság - alkalmazottainak is.

Közben Lengyelország újabb 300 ezer dózis oltóanyagot adott át Ukrajnának, Nagy-Britanniától pedig 6600, a koronavírus kimutatására szolgáló polimeráz láncreakciós készlet érkezett az országba, amellyel 633 ezer teszt végezhető el. Kijev 41 667 ilyen készlet megvásárlásáról kötött megállapodást Londonnal, eddig ez a második szállítmány, amely megérkezett az országba.

Viktor Ljasko egészségügy miniszter tájékoztatása szerint Ukrajnában eddig egyedül a fővárosban, Kijevben haladta meg az ötven százalékot azoknak a száma, akik megkapták a védőoltás mindkét adagját. Ez a kijeviek 65 százaléka, míg Kijev megyében a második legtöbb az országban, 49 százalék. Ukrajna többi régiójában - a főváros, Kijev és Poltava megye kivételével - még nem érte el az ötven százalékot azoknak a száma sem, akik legalább egy adag oltást felvettek.

Az egészségügyi tárca csütörtöki közlése szerint eddig Ukrajnában még nem mutatták ki a koronavírus legújabb, omikron nevű változatát.

Az UNIAN hírügynökség arról számolt be, hogy a kárpátaljai Ungváron létesített anonim oltóponton november 17. és december 8. között 1420-an olttatták be magukat. Az anonim oltópont egyik kezdeményezője, Viktor Petrov fertőző betegségekre szakosodott orvos elmondta, hogy valamennyiüknek hamis oltási igazolása volt, ezért vették fel ott a vakcinát. Eddig az oltásért névtelenül jelentkezők többsége egészségügyi alkalmazott, állami tisztviselő, illetve pedagógus volt. Az egészségügyi miniszter korábban egy nyilatkozatában elutasítóan állt hozzá a kezdeményezéshez. Közölte, hogy a hamis oltási igazolásokkal rendelkezőknek nyújtott amnesztia máshogyan működik: azoknak, akik ténylegesen be akarják adatni maguknak az oltást, a háziorvosukhoz kell fordulniuk, akinek kötelessége bejelentést tenni a rendőrségen, majd bírósági úton mentik fel a beoltottat a jogi felelősségre vonás alól. Ezzel szemben az anonim oltópont nem ad ki információt a hatóságoknak az ott beoltottakról.

Ukrajnában csütörtökre az eddig azonosított fertőzöttek száma 12 376-tal 3 532 357-re, az elhunytaké 465-tel 89 901-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 12 600-zal 308 486-ra csökkent. Az elmúlt napon 2449 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 12 151 762-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 822 938-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Szerdán 178 796 embert oltottak be az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 30. 12:44, szerda | Külföld

Ukrajnát támogató és a tagállamok védelmét garantáló nyilatkozatot fogadtak el a NATO külügyminiszterei

A NATO külügyminiszterei kétnapos bukaresti tanácskozásukon Ukrajnát támogatásukról biztosító, a tagállamok védelmét garantáló, és a nyitott kapuk politikájának folytatását ígérő közös nyilatkozatot fogadtak el.

2022. November 29. 06:00, kedd | Külföld

Rekorderedményt értek el a legnagyobb autógyártók a harmadik negyedévben

Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság egy hétfőn ismertetett kutatása szerint.

2022. November 28. 10:55, hétfő | Külföld

Az európai kokainkereskedelem harmadát ellenőrzése alatt tartó kartellt számoltak fel a hatóságok

Az európai kokainkereskedelem egyharmadát ellenőrzése alatt tartó kartellt számoltak fel a hatóságok novemberben, Európa különböző országaiban és Dubajban - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete.