Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2018. November 15. 09:28, csütörtök | Helyi

Továbbképzésen a műszaki ellenőrök és vezetők

Továbbképzésen a műszaki ellenőrök és vezetők

Mintegy százharminc felelős műszaki ellenőrnek és műszaki vezetőnek tartottak továbbképzést kedden Tatabányán az építőipart érintő jogszabályi változásokról a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara valamint a Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében.

Az Edutus Egyetem nagytermét megtöltő hallgatóságnak többek között a vitás elszámolási kérdések esetén segítségül hívható Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezető helyettese tartott előadást a szervezet munkájáról, az öt éves munkájuk alatt tapasztalt folyamatokról.

Csermely Gábor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő társaság vezető-helyettese elmondta, öt év alatt 1100-nál több kérelmet adtak be és ennek nyomán hétszáznál több szakértői eljárást folytattak le. Számos esetben előfordult, hogy az eljárás során a felek megállapodásra jutottak, a szakértők hozzásegítették őket a köztük lévő vitás kérdések eldöntéséhez.

Munkájuk kezdetén az ismertségüket kellett növelni, mára átlagban havonta 15-20 kérelem érkezik a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez. Időközben a súlypontok is megváltoztak, jóval kevesebb út és vízépítési ügyük van és egyre több a magánerős építkezésekhez kapcsolódó kérelem.

Az előadó elmondta, ha a felek nem tudnak megállapodni, bírósági eljárást indíthatnak, melyet gyorsított eljárásban tárgyalnak. Januártól, ha a szakvéleményben megállapítanak egy kártérítési összeget, akkor az a peres eljárásban érintett kérelmére bírósági letétbe kerül, majd a letétet az ítélet függvényében szabadítja fel a bíró.

A jelenlévő műszaki ellenőrök és vezetők előadást hallhattak továbbá az épületek megvalósításában alkalmazható új technológiákról, a korszerű geotechnikai feltárásokról, a fokozott energetikai követelményeket kielégítő ablakokról, valamint a hűtés és fűtés összekapcsolásáról a légtechnikai rendszerekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.