Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 19. 17:48, péntek | Belföld
Forrás: mti

Trükkösen árulta a banda a drogot a debreceni egyetemen

Trükkösen árulta a banda a drogot a debreceni egyetemen

Több év fegyházra ítélt hat vádlottat a Debreceni Törvényszék pénteken, akik a debreceni egyetem területén árultak drogot.

Oktatási feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve közvetlen környezetében bűnszövetségben, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt első fokon több év fegyházra ítélt hat vádlottat a Debreceni Törvényszék pénteken - tájékoztatta a bíróság sajtószóvivője az MTI-t.

Tatár Tímea közölte: a vádlottak 2014 ősze és 2015 tavasza között csaknem 50 fogyasztónak értékesítettek - igazolhatóan - több mint egy kilogramm marihuánát Debrecenben. Vevőik zömmel iraki, iráni, török, brit, izraeli, indiai, kanadai, tajvani, indiai, szíriai, svéd és norvég egyetemisták voltak. A kábítószert az elsőrendű vádlott szerezte be a hatodrendűtől.

Az ügy három debreceni és három nigériai vádlottja 3 év 10 hónap és 5 év 6 hónap közötti fegyházbüntetést kapott. A törvényszék két nigériai vádlottat 3-3 évre kiutasított Magyarországról, több mint ötmillió forint értékben rendelkezett vagyonelkobzásról, és kötelezte a vádlottakat 4,7 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság a 2015 óta előzetesben lévő négy vádlottat házi őrizetbe helyezte, a másik két vádlott esetében pedig fenntartotta a házi őrizetet.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész minden vádlottra súlyosítást kért, három vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, hárman pedig három nap gondolkodási időt kértek.

A három magyar és a három nigériai vádlott 2014-ben került szorosabb kapcsolatba egymással. Az elsőrendű vádlott egy debreceni gimnáziumban, a többiek jórészt a Debreceni Egyetemen tanultak. A három nigériai férfi 2014-től kezdve saját fogyasztásra és eladásra is szerzett be marihuánát. A rendelést telefonon vagy interneten vették fel.



A másodrendű vádlott "Padoski Okeke" néven egy közösségi profilt is létrehozott, így tartott kapcsolatot vevőkörével. A vevőkkel konspirálva a marihuánát "könyv", "kémia", vagy "kémiakönyv" néven emlegették, pontosan megjelölve a számát, amely a marihuána mennyiségét jelentette. A kábítószert az egyetem kémiai épületében vagy a környékén, a főépület előtti parkban, a dohányzóhelyen adták át a megrendelőknek, grammját 2-3000 forintért. Olyan is volt, hogy az egyik vádlott az egyetem tornatermébe szállította le a drogot, máskor a közeli ABC előtt cserélt gazdát az áru.

A vádlottakra 2014-ben, egy másik kábítószeres ügy nyomozásakor figyeltek fel, és előbb az egyik nigériai terjesztő, később már mindegyikük telefonját lehallgatták.

Virágh Pál tanácselnök az indoklásban kiemelte: a lehallgatási anyagok mellett a vádlottak bűnösségét támasztották alá a fogyasztók vallomásai is. Ők mindannyian vállalták a gyógykezelést, így ellenük megszűnt az eljárás.

A bíró hangsúlyozta: a kábítószeres ügyek között mindig van kapcsolat, erre az ügyre épülve is újabb két nyomozás indult azóta. Virágh Pál hozzátette: egyértelmű, hogy a vádlottak bűnszövetséget alkottak. Beismerő vallomásaikat enyhítő körülményként értékelte a bíróság, súlyosító körülménynek tekintette azonban a kábítószeres ügyek gyakoriságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.