Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2012. Szeptember 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Túl nagy a külföldi bankok súlya itthon

Túl nagy a külföldi bankok súlya itthon

A régióban sehol nem olyan alacsony a belföldi tulajdonban lévő pénzintézetek aránya, mint hazánkban.

A régióban sehol nem olyan alacsony a belföldi tulajdonban lévő pénzintézetek aránya, mint hazánkban – derül ki a Nemzetközi Valutaalap egyik tanulmányából. A magyarországi bankok már a kilencvenes évek közepén is nagyrészt külföldi tulajdonban voltak. A kormány célja, hogy ötven százalékra növelje a hazai pénzintézetek súlyát – írja a Magyar Nemzet.

A Valutaalap egyik, az idén publikált műhelymunkája arra is rávilágít, hogy hazánk 2009-ben a maga 92 százalékos külföldi kitettségével a 137 vizsgált ország között hátulról a hatodik helyet foglalta el. Csak olyan államok bankrendszere függött jobban a határon kívül bejegyzett intézményektől, mint Madagaszkár, Zambia, Barbados, Burkina Faso és a már említett Luxemburg. Ha a szűkebb régiónkat vesszük szemügyre, akkor is szembetűnő a külföldi tőke túlsúlya a magyar bankrendszerben. Csehországban, Lengyelországban a pénzintézetek több mint harminc százaléka hazai kézben van. Szlovéniában 35, Ausztriában pedig mindössze tíz százalék a külföldiek aránya. Hazánkat egyedül Szlovákia közelíti meg ezen a téren. Ezen tények ismeretében a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint érthető a kormány azon törekvése, hogy megpróbálja egyensúlyba hozni a bankrendszer hazai és külföldi szereplőit. Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök nemrég arról beszélt: a kabinet egyik kiemelt célja az, hogy a belföldi tulajdonban lévő pénzintézetek piaci részesedését ötven százalékra emelje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:59, szerda | Belföld

Kijött a GDP adat, szenved a magyar gazdaság

2024. Július 31. 07:58, szerda | Belföld

Egyre többet mobilnetezünk külföldön

Sokkal bátrabban használunk mobilinternetet az országhatárokon túl, mint néhány évvel ezelőtt, miközben a roaming hanghívások mennyisége nem növekedett

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak