Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Október 02. 00:00, péntek | Helyi

Tűzcsapból ivócsap: utcai friss ivóvíz Oroszlányban

Tűzcsapból ivócsap: utcai friss ivóvíz Oroszlányban

Három közterületen ihatnak friss vizet a járókelők Oroszlányban, az önkormányzat jóvoltából ugyanis három szabványtűzcsap alakult át ivócsappá.

Bár a fővárosban már népszerűnek számít a megoldás, Oroszlány azon kevés vidéki város közé sorolható, amely tűzcsapból átalakított ivócsappal büszkélkedhet. A minőségi ivóvizet az ÉDV Zrt. szolgáltatja.

Az Ivócsap Projekt részeként, tűzcsapokra szerelt ivócsapból lehet ingyenesen friss vizet inni Oroszlányban. Az újszerű, magyar megoldásnak köszönhetően, egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan alakul át a tűzcsap ivócsappá úgy, hogy a tűzcsap eredeti, tűzbiztonsági funkciója nem sérül. Az ivócsap ugyanis képes tartósan elviselni akár 8 bar nyomást is, így szükség esetén tűzoltáshoz is használható.

Az elhasznált vizet az ÉDV Zrt. biztosítja − a Katasztrófavédelemmel kötött megállapodás alapján −, akárcsak a mintavételezést és a laborvizsgálatok elvégzését is, melyek egyértelművé tették, hogy az ivócsapokból valóban minőségi, friss víz folyik. A tavaszi felszerelést, illetve az őszi leszerelést az oroszlányi Önkormányzati Tűzoltó-Parancsnokság vállalja az éves tűzcsap-ellenőrzés keretében, melynek fontos része a felszerelés előtti átmosatás. A további résztvevő partnerek szintén maradéktalanul együttműködtek a beüzemelés minden szakaszában, beleértve az előkészítés, a felszerelés és üzemeltetés időszakát is.

A városfejlesztési bizottság elképzeléseinek megfelelően három ivócsap létesült: a Gárdonyi Sportcentrum területén, a Táncsics Imre úti Bányász Klubbal szemben, illetve a Takács-Fürst utcák sarkán. A csapokat elsősorban gyalogosoknak, gyerekes családoknak, túrázóknak és kutyásoknak ajánlják, de, természetesen, a Sportcentrum sportolói, a Bányász Klubbal szembeni piacra járók, valamint az ipari parkba járók is bátran igénybe vehetik.

Eddig számos pozitív visszajelzés érkezett az újszerű kezdeményezéssel kapcsolatban: a Sportcentrum látogatói például már az első napon teljesen birtokba vették a csapot. Amennyiben tovább nő az igény, az önkormányzat akár több ivócsap kihelyezését is elképzelhetőnek tartja. Az elkövetkező napokban egyébként a szerkezeteket leszerelik, de a csapok tavasszal újra várják majd a szomjazókat.

Addig a hagyományos ivókutak biztosítanak friss vizet, mint például a Szent Borbála téren található kút vagy a Topolya kút.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya