Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. December 09. 10:35, kedd | Helyi

Új készüléket kapott a Szent Borbála Kórház

Új készüléket kapott a Szent Borbála Kórház

Az egymillió forint értékű eszközt az Országos Mosoly Egyesület vásárolta

A tatabányai Szent Borbála Kórház műszerparkja új készülékkel gyarapodik. Az újszülöttek kezelésében nélkülözhetetlen kékfénylámpát az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület a vállalkozók adományaiból szerezte be. Többek között a szeptemberben megrendezett „Mondd miért” focigála bevételét is erre a célra ajánlotta fel a helyi érdekeltségű cég vezetője, aki több adományozóval együtt vett részt az ünnepélyes műszerátadón. A készüléket átadta: Nagy István, az egyesület elnöke.
A kékfénylámpát a kora- és újszülöttek sárgaságának kezelésére használjuk, melynek létrejöttéért a bilirubin nevű anyag felszaporodása a felelős, mely normálisan igen kis mennyiségben van jelen a vérben. Az újszülöttek sárgasága gyakori fiatal csecsemőkorban, a születés utáni második – negyedik napon lép fel. Az egészséges újszülöttek sok vörösvértesttel jönnek a világra, májuk az első napokban méh éretlen, ezért csak korlátozott mennyiségben képes a bilirubin feldolgozására. Ez okozza a bőr sárga színét. Vérvétel, laboratóriumi vizsgálat segítségével pontosan megállapítható a bilirubinszint. Magasabb értéknél elengedhetetlen az orvosi beavatkozás, ilyen a kékfénylámpa kezelés. Megfelelő hullámhosszú és energiájú fény segítségével az epefesték lebomlik és kiürül a szervezetből.
Kórházunkban évente mintegy 75-80 újszülött sárgaságának kezelésére használjuk ezt a fajta kezelést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.