Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 11. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Újabb négy pártlistát vett nyilvántartásba az NVB

Újabb négy pártlistát vett nyilvántartásba az NVB

Négy újabb országos pártlistát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szombati ülésén, és nyolc nyilvántartásba vételét visszautasította, mert nem teljesítették az országos lista állításának feltételét

A bizottság törölte a nyilvántartásból a Szegényekért Párt listáját, mert a jelöltek száma a minimum 27 alá csökkent. Így amennyiben a jogorvoslatok nyomán nem változik a szám, 21 országos pártlista közül lehet választani április 8-án.

Az országos listákat kedd délután 16 óráig lehetett bejelenteni, határidőig összesen 40 pártlistát jelentettek be. Országos listát az a párt állíthatott, amely a fővárosban és 9 megyében összesen 27 egyéni választókerületi jelöltet tudott állítani.

A bejelentés bizalmi elvre épült, vagyis, nem volt feltétele, hogy a bejelentett jelölteket már jogerősen nyilvántartásba vegyék.

Az NVB szombaton - döntési sorrendben - nyilvántartásba vette a Net Párt, a Tenni Akarás Mozgalom, a Családok Pártja, valamint a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja országos listáját.

A bejelentett pártlisták közül az NVB szombaton visszautasította azokat a listákat, amelyek nem teljesítették a listaállítás feltételét, vagyis vagy nem volt meg a 27 jelölt, vagy nem teljesítették a területi előírást. Az NVB a törvényi feltételek hiánya miatt visszautasította a nyilvántartásba vételét a Lendülettel Magyarországért, A Haza Pártja, A Mi Pártunk - IMA, a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, az Értünk-Értetek - A Hiteles Párt, az Elégedett Magyarországért Mozgalom és a Hajrá Magyarország Párt! listájának.

Az NVB - bár megfelelt a listaállítás feltételeinek - 7:1 arányban visszautasította az Összefogás Párt nyilvántartásba vételét, arra hivatkozva, hogy a párt vezetője, Szepessy Zsolt nem ismeretlen a választási szervek előtt, többször volt az NVB által megállapított jogsértéssel érintett személy, és a bizottság többsége szerint ellentétes lenne a választási alapelvekkel, a jogállamiság követelményével a lista nyilvántartásba vétele.

Az NVB döntései nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Az NVB törli azokat a nyilvántartásba vett listákat, ahol egy vagy több jelölt kiesése miatt a jelöltek száma a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimumot. Az NVB ez alapján törölte a Szegényekért Párt országos listáját, a pártnak ugyanis csak 12 jelöltjét vették nyilvántartásba.

Az NVB a 40-ből 18 lista nyilvántartásba vételét tagadta meg, egyet törölt, így jelenleg 21 lista van nyilvántartásba véve. Az NVB tagjainak létszáma így várhatóan 41 lesz, a 7 országgyűlés által választott tag és a 13 nemzetiségi önkormányzati delegált mellett 21 pártdelegált ülhet be a testületbe, amennyiben a jogorvoslatok nyomán nem változik az országos listák száma.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki. Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.