Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Március 07. 07:53, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Újabb régészeti feltárás kezdődött a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen

Újabb régészeti feltárás kezdődött a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen

Újabb régészeti feltárás kezdődött szerdán a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen: a novemberi tervásatások után ismételten az egykori koronázóbazilika területén dolgoznak a Szent István Király Múzeum régészei

- közölte az önkormányzat az MTI-vel.

A közleményben jelezték, hogy az újabb tudományos módszerek segítségével korábban már kiderült: Székesfehérvár városfala a 11. században épült. A Nemzeti Emlékhelyen végzett kutatásokból kiderülhet, hogy az itteni falszakasz és a Szűz Mária prépostsági templom pontosan mikor épült, hiszen erre jelenleg csak közvetett utalások vannak - tették hozzá.

Szücsi Frigyes, a múzeum régésze rámutatott, hogy a radiokarbon, illetve szénizotópos kormeghatározási eredmények miatt az elmúlt tíz évben felgyorsultak a vár- illetve városfallal kapcsolatos kutatások, mert ezek tisztázták, hogy már a 11. században megépültek a védművek, ami a település kiemelt szerepét mutatja.

A szakember jelezte, hogy a 11. századon belül két építési periódus különül el: egy korábbi, Szent István király korában épült, fa-föld szerkezetű fal, valamint egy kőből épült várfal, ami I. András király korában "körülölelte" gyakorlatilag a mai történelmi belváros teljes területét.

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum főigazgatója megjegyezte, hogy a mostani kutatásokkal bizonyítékokat próbálnak gyűjteni, hogy valóban a teljes területet körbevette-e a monumentális védmű. Közölte: korábban talajradarozást végeztek a területen annak érdekében, hogy kijelöljék az ásatás helyszínét, ahol a feltételezések szerint a középkori városfal alapozását, fagerendákat rejt a föld, mert a szerves maradványok és fa leletek nagyban segíthetik a kormeghatározást.

Fotó: Szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.