Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2020. Január 02. 00:00, csütörtök | Helyi

Újévi babonák és szokások a világ minden tájáról

Újévi babonák és szokások a világ minden tájáról

Mi a helyzet Nagy-Britanniában, Görögországban, Japánban vagy az Egyesült Államokban? Hogyan ünnepelnek a világ többi részén?


Anglia

Az angolok az év első napján meglátogatják szeretteiket és ismerőseiket, borral, teával és saját készítésű finomságokkal ajándékozzák meg őket, hogy személyesen kívánjanak minden jót az új esztendőre. A szigetország több vidékén újév napján háromszög alakú süteményeket sütnek, amelyeket fűszeres darált hússal töltenek meg, és ezt adják családtagjaiknak, szomszédjaiknak, barátaiknak. London éjfélkor az Auld Lang Syne című daltól hangos, de a brit fővárosban a buli 1 órakor véget ér, amikor a puboknak be kell zárniuk.

Dánia

A dánok szilánkokkal és cserepekkel kívánnak szeretteiknek boldogságot, szerencsét és minden jót az új évre. Ilyenkor régi edényeket törnek el családtagjaik, szomszédjaik és barátaik ajtaja előtt, minél nagyobb zajjal. És minél nagyobb a hangzavar és a cserép-halom, annál boldogabb lesz az új esztendő, hiszen sok barátja van az illetőnek.

Görögország

A görögök Vazul-kenyeret sütnek újévre, néhányba pénzérmét rejtenek, aki megtalálja az érmék egyikét, és nem nyeli le, vagy törik bele a foga, arra jólét és bőség vár az új esztendőben.Szent Vazulról a kicsik is megemlékeznek, szilveszter estéjén kitisztítják a cipőjüket, és a házuk elé teszik, Vazul, a szegények és gyermekek védőszentje pedig minden földi jóval megtölti a jó gyerekek cipőjét.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban, csakúgy, mint más angolszász országokban családi és baráti látogatásokkal kezdődik az újév, a vendégségben természetesen záporoznak a jókívánságok, a vendégek pedig degeszre eszik és isszák magukat. Az amerikaiak általában babból készült fogásokkal köszöntik a boldog új esztendőt, hiszen a "kerek" ételek a tradíció szerint gazdaggá és boldoggá tesznek, az állandósságot és a folytonosságot szimbolizálják.

Japán

Japánban egy héttel újév előtt egy ünnepségen rizstortát sütnek, amelyet az új esztendő első napján esznek meg. A felkelő nap országában 108 harangütéssel kezdődnek az újévi ünnepségek és egészen január 7-ig tartanak. Az év első három napja pihenő, ilyenkor összegyűlik a család, előtte a házat alaposan kitakarítják, és fenyőágakkal díszítik az ajtókat.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 02. 12:22, csütörtök | Helyi

Ingyenes prosztatarák szűrési hónapot tartott a Bridgestone

A kampány középpontjában a rendszeres rákszűrés és az általános egészségmegóvás áll

2021. November 25. 14:02, csütörtök | Helyi

Világszínvonalú szemvizsgálat a tatabányai OptiMarkt optikában

Minden szem más és más, akárcsak az ujjlenyomat. Ez az egyéni különlegesség pedig személyre szabott korrekciós eljárásokat követel meg.

2021. November 22. 12:00, hétfő | Helyi

Kettős gyilkosság miatt emeltek vádat egy hajléktalan ellen

Vádat emeltek egy hajléktalanként élő férfi ellen, aki januárban bozótvágóval és késsel megölte alvó ismerőseit - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2021. November 22. 08:46, hétfő | Helyi

MOVE 2021: Új mobilitási megoldásokkal alakítja át a Bridgestone és a Webfleet Solutions az elektromos flottákat

A Bridgestone EMIA és leányvállalata, a Webfleet Solutions a világ egyik legnagyobb mobilitási rendezvényén, a londoni MOVE 2021-en mutatta be, milyen megoldásokat nyújt az elektromos flották népszerűsítésére.