Városlista
2024. augusztus 9, péntek - Emőd

Hírek

2013. Március 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra beindulhat a hazai cukorgyártás?

Újra beindulhat a hazai cukorgyártás?

A hazai cukorgyártás számára új lehetőségeket nyit meg az uniós cukorkvóta-rendszer megszűnése – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Kossuth Rádióban vasárnap. A rendszerváltás idején működő 12 cukorgyár közül ma csak a kaposváriban folyik termelés. Ha megszűnik a kvótarendszer, akkor többet lehet termelni, és a feldolgozóipart is fel lehet futtatni.

A közös agrárpolitika újragondolásával jó esély nyílhat a honi cukorgyártás beindítására. A 300 ezer tonnás hazai fogyasztás mindössze egyharmadát képes megtermelni az ország egyetlen működő, külföldi kézben lévő cukorgyára.

Jelenleg az új közös agrárpolitika tervezése, jogalkotása folyik, és elmondható, hogy ebben van lehetőség a cukortermelésre. Ha megszűnik a kvótarendszer, akkor többet lehet termelni, és a feldolgozóipart is fel lehet futtatni. Ez egy biztató jövőkép, azon dolgozunk, hogy Magyarország élni tudjon ezzel a lehetőséggel – fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter.

A rendszerváltás idején működő 12 cukorgyár közül ma csak a kaposváriban folyik termelés. Többet, köztük a szolnokit, elbontották.

A cukorkvóta éveken belül várható megszűnése után tehát jelentős beruházást igényel majd a gyártás újraindítása. Minderről a hirado.hu számol be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 08. 07:51, csütörtök | Belföld

NAV: a lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani

A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát

2024. Augusztus 08. 07:50, csütörtök | Belföld

Brüsszeli hazugsággyárról beszélt Szijjártó Péter

A brüsszeli hazugsággyár lendületét sem a tények, sem a nyár nem törték meg és jól láthatóan a folyamatos kudarcok sem zavarják meg a működését - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Augusztus 08. 07:46, csütörtök | Belföld

Ócsán zajlik a területvédelmi tartalékosok vegyvédelmi kiképzése

Ócsán zajlik a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által elindított Szeretem, megvédem! elnevezésű toborzókampány keretében már bevonult katonák vegyvédelmi és tűzakadály kiképzése

2024. Augusztus 07. 08:00, szerda | Belföld

Sziget - Ötven helyszín, ezernél is több program

Ötven helyszínen ezernél is több programmal várja a közönséget a Sziget. A fesztivált, amelyen idén mások mellett Kylie Minogue, Liam Gallagher és Martin Garrix is fellép, 30. alkalommal rendezik meg, ezúttal augusztus 7-től 12-ig.