Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 07. 16:16, hétfő | Belföld

Újra itt a Bajai Halfőző Fesztivál!

Újra itt a Bajai Halfőző Fesztivál!

A családbarát rendezvény július 10-13. között várja a látogatókat.

„A jó halászléhez végy egy kanál jókedvet, egy csipet humort és egy nagy adag lelket” – tartják Baján és szerencsére sokan hallgatnak a jó tanácsra. Évente nagyjából 2000 helyi és látogató bográcsában rotyog egyszerre a halászlé a Bajai Halfőző Fesztiválon. Hamarosan újra felizzanak a fahasábok az étel alatt: maga a halfieszta már július 10-én, csütörtökön kezdetét veszi, ám a „nagy nap”, a közös főzés ezúttal is szombaton (július 12.) lesz.

A Bajai Halfőző Fesztivál 1996 óta csábítja látogatók ezreit a városba. A város alapításának 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg az első halfőzést, amiből hamar hagyomány lett. Mint ahogy az esemény hivatalos neve - Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál - is mutatja, a 19. találkozón a családok szórakoztatásáé a főszerep.

A rendezvény Baja össznépi ünnepe, a belváros minden talpalatnyi helyét bográcsok lepik el. Este hat órakor egyszerre gyújtanak be az alkalmi szakácsok, főz és kóstol az egész város. A méltán híres bajai halászlé a régi hagyományokat követve legalább ¾-ed részben pontyból készül és bőven kerül a bográcsba tészta is.

A gasztronómiai élmény mellett a Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál kulturális esemény is. A zenei program – komoly-, folklór és könnyűzenei koncertek, tánc – már csütörtökön elkezdődik, és egészen vasárnapig folytatódik. A fesztiválon fellép többek között: Tolvai Reni, a Roy&Ádám Trió, a Fish!, Kállay-Saunders András és a Budapesti Operettszínház művészei.

A magyar hal kiváló minőségű, mégis keveset fogyasztunk belőle. Magyarország uniós társfinanszírozással megvalósuló Halászati Operatív Programja (HOP) - amelynek fő célja a halfogyasztás népszerűsítése - kiemelt feladatának tekinti, hogy a finom és egészséges hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Baján és pláne a Halfőző Fesztiválon a halfogyasztással nagy gond nem lehet!

Több infó: http://bajaihalfozofesztival.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.