Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2021. December 15. 08:53, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Ukrajnában engedélyezték a harmadik oltás felvételét

Ukrajnában engedélyezték a harmadik oltás felvételét

Hivatalosan engedélyezték Ukrajnában a koronavírus elleni harmadik védőoltás beadását, ugyanakkor nem mindenkinek, csak azoknak, akik számára ez egészségügyi szempontból fontos,

mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben - derült ki abból a rendeletből, amelyet Viktor Ljasko egészségügyi miniszter kedden írt alá.

Tárcája közleménye szerint az emlékeztető oltás felvétele javallott a HIV-fertőzötteknek, a daganatos betegeknek, azoknak, akik szervátültetésen estek át, valamint bármely immunhiányos betegségben szenvedőknek, függetlenül attól, hogy korábban milyen vakcinát kaptak. Ukrajnában jelenleg négyfajta oltóanyag érhető el: a Sinovac gyógyszergyár által kifejlesztett CoronaVac, a Pfizer-BioNTech Comirnaty néven forgalmazott vakciánja, a Dél-Koreában gyártott AstraZeneca- és Moderna-oltóanyag.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ljasko korábban azt mondta, hogy akkor kezdik el a harmadik dózisok beadását, ha Ukrajnában a lakosság átoltottsága eléri a mintegy 70 százalékot.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese hozzáfűzte: azoknak, akik számára javallott az emlékeztető dózis felvétele, a második után 28-90 napon belül kell megkapniuk, hogy az immunrendszerük jobban tudjon védekezni a koronavírusos betegséggel szemben. Kitért arra is, hogy mintegy 110 ezer ukrán az első dózis után még nem adatta be magának a másodikat.

Közben Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője online tájékoztatóján arról számolt be, hogy négy hete folyamatosan csökken a kórházak leterheltsége, az oxigénellátást biztosító berendezéssel felszerelt ágyaké 35 százalékra esett vissza. "Jelenleg három ilyen kórházi ágyból kettő szabad" - tette hozzá. Közölte, hogy jelenleg 28 százalékkal több beteget küldenek haza gyógyultan a kórházakból, mint ahány új beteg bekerül az intézményekbe. Szavai szerint az elmúlt hét alatt 17 százalékkal csökkent az új fertőzéses esetek száma Ukrajnában, és a mérséklődés már ötödik hete folyamatos ütemben tart.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 7283-mal 3 570 448-ra, az elhunytaké 387-tel 91 602-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint húszezerrel 245 837-re csökkent. Az elmúlt napon 1123 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 12 544 437-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 629 964-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 129 742 embert oltottak be.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 25. 14:49, péntek | Külföld

Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában.

2022. November 25. 07:35, péntek | Külföld

Felmérés: a britek 60 százaléka szerint rosszul alakulnak a dolgok a kilépés óta

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérés szerint a brit választók csaknem 60 százaléka tartja úgy, hogy rosszul alakulnak a dolgok a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta.

2022. November 25. 07:32, péntek | Külföld

Elon Musk \"amnesztiát\" hirdetett - feloldják a korábban felfüggesztett Twitter fiókokat

\"Amnesztiát\" hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.