Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 14. 07:22, kedd | Külföld
Forrás: Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Ukrán válság – Az elnök elrendelte a lefegyverzést

Ukrán válság – Az elnök elrendelte a lefegyverzést

Az Ukrajnában működő összes törvénytelen fegyveres szervezet lefegyverzésére utasította hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök.

Az Ukrajnában működő összes törvénytelen fegyveres szervezet lefegyverzésére utasította hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) és a belügyminisztériumot az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) katonai kabinetjének kijevi ülésén.
Az államfő kijelentette, hogy „egyetlen politikai erőnek sincs joga fegyveres alakulatok felállítására”. Szerinte ez az igazi ukrán hazafiak lejáratása. „Egyetlen politikai erőnek sem lehet és nem is lesz semmilyen fegyveres sejtje” – idézte az elnököt az Unian ukrán hírügynökség.

A szombati munkácsi lövöldözés miatt összehívott tanácskozáson Porosenko kifejtette: meglepő módon a feszültség a Donyec-medencei ütközőövezetben fokozódott, párhuzamosan a helyzet destabilizálására irányuló kísérlettel a távoli hátországban, ezer kilométerre a frontvonaltól, ahol emberek jelentek meg nehézfegyverzettel. „A helyzet destabilizálása háború idején erős csapás az ország védelmére, az állam védelmi képességére, és ezt a hatalom nem engedheti meg” – hangsúlyozta.

Az elnök rámutatott: a belügyminisztériumnak, az SZBU-nak és a többi rendvédelmi szervnek teljesítenie kell a kötelességét valamennyi törvénytelen fegyveres alakulat lefegyverzését illetően.

Az ülésen az államfő azt is kijelentette, hogy a konfliktus Munkácson a csempészüzlet újrafelosztása miatt robbant ki. „A munkácsi események rávilágítottak több olyan idült problémára, amelyek azonnali megoldást igényelnek” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a klánosodásra, csempészetre, korrupcióra gondol. „Az, ami ott történik, nem fekete-fehér, hanem megdöbbentően fekete” – állapította meg.

Porosenko kijelentette, hogy határozott cselekvést vár a rendvédelmi szervektől a csempészet elleni harcban. „Szigorú és elvszerű vizsgálat alá kell vonni mindenkit, akinek ehhez köze van. Házkutatásokra, őrizetbe vételekre és közvetlen bűnügyi felelősségre vonásra van szükség. Nem segíthetnek sem a képviselői mandátumok, sem a hatalomhoz fűződő kapcsolatok” – hangoztatta.

Az elnök utasította az illetékes szerveket, hogy a lefolytatott vizsgálatok nyomán vonják le a személyi konzekvenciákat. „A csempészés nem kimondottan kárpátaljai probléma. Amint elkezdtük meghúzni a csavarokat, azonnal felszínre került a szenny. A kárpátaljai csempészek kihívást intéztek egész Ukrajnához. Kijelentem: állunk e kihívás elé” – hangsúlyozta Petro Porosenko az RNBO ülésén.

Címkék: ukrán, válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.