Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 13. 10:30, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Orbán: a törékeny béke is jobb, mint a háború

Ukrán válság - Orbán: a törékeny béke is jobb, mint a háború

Még a törékeny béke is jobb, mint a háború - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban az ukrán válság ügyében az előző nap született minszki megállapodásról.

Mint fogalmazott, remény van a kelet-ukrajnai tűzszünetre, ám a helyzet továbbra is törékeny, "egy igazi háborúval állunk szemben".
Hangsúlyozta, ő a béke pártján áll, és ez az összes magyar érdeke is.
A csütörtöki brüsszeli európai uniós csúcstalálkozó résztvevői egységesen örültek a minszki megállapodásnak, de a vezetők történelmi tapasztalatoktól függően eltérően látják a helyzetet - fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő személyesen is megköszönte Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia államfőnek a tűzszünet és a béke érdekében tett erőfeszítéseiket.
A miniszterelnök kérdésre azt is mondta, hogy "ma nem a szankciókon van a hangsúly, hanem a tűzszüneten".
Pénteki kijevi látogatásáról szólva a kormányfő kijelentette: Magyarországnak ésszerű érdekei fűződnek ahhoz, hogy jó kapcsolatban álljon az ukránokkal.
Álláspontját úgy összegezte: "Ukrajnában háború van (...), a létéért, a fennmaradásáért, a területeiért harcol". Ezt tudomásul véve kell szerinte foglalkozni a kárpátaljai magyarok helyzetével, akik mellett mindig ki fog állni a magyar kormány.
Az orosz-magyar kapcsolatról úgy fogalmazott: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal is. Ez nem könnyű, mert az együttműködés Oroszországgal sok magyarnak érzelmi kérdés - folytatta -, de szerinte ezen úrrá kell lenni, Magyarország nyilvánvaló biztonsági, gazdasági, energiaellátási érdekeit kell szem előtt tartani.
Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti látogatásáról Orbán Viktor elmondta, ő hívta meg az orosz elnököt, örül neki, hogy jön, és a jövőben is szívesen látják majd. Putyint úgy jellemezte mint aki "vitatott, de elismert szereplője az európai politikának".
A lejáró hosszú távú gázszerződéssel kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt: egy új szerződés megkötését nehezíti az a körülmény, hogy a gáz ára az olajár változása miatt nem alakult kiszámíthatóan az elmúlt időszakban, ma senki nem tudja megmondani, a következő két-három évben mi lesz az ésszerű ár. "Ezért hosszú távú elköteleződést sem kellene vállalnunk, a régi szerződés meg lejárt, és holnap reggel is fűteni kell a háztartásokban" - szavai szerint ezt a "nehéz dolgot" kell megoldani, ami nem lehetetlen, de részleteket csak a Putyin-tárgyalás után árul el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.