Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 11. 08:58, szerda | Helyi
Forrás: tatabánya

Ünnepélyes műszerátadó a Szent Borbála Kórházban

Ünnepélyes műszerátadó a Szent Borbála Kórházban

Tatabánya város és Környe Önkormányzata, valamint a Becton Dickinson Magyarország támogatásával három nagyértékű berendezés érkezett a kórház Tüdőgyógyászati-, Kardiológiai-, és Neurológiai Osztályára.

A tatabányai gyár elkötelezett támogatója az intézménynek, ennek a jó kapcsolatnak közel évtizedes hagyománya van. Idén, 2018-ban az önkormányzattal összefogva, közösen az eddigi legnagyobb összegű adományukkal támogatják a kórházat. Az ünnepélyes sajtótájékoztatón bemutatott eszközök együttes értéke meghaladja a 10 millió forintot.

A Tüdőgyógyászati Osztályon mintegy 100-120 fekvőbeteget, két szakrendelésén, brochológiai és immunológiai-allergológiai szakambulanciákon közel 1200 beteget látnak el havonta. Ez a nagyforgalmú betegellátó egység több digitális felvételek készítésére és továbbítására alkalmas készülékekkel is rendelkezik. A korszerű berendezésekkel készített képek, valamint a CT és MR felvételek minőségi értékeléséhez, a megfelelő diagnózis és terápia beállításához elengedhetetlen a mai napon átadott úgynevezett leletező munkaállomás.

Koronária Őrzőbe kerül a lélegeztető készülék. A Kardiológiai Osztály 12 ágyas részlegén történik a sürgősségi kardiológiai esetek ellátása: szívinfarktus, ritmuszavarok, heveny szívelégtelenség kezelése, valamint pacemaker központként itt kerül sor végleges ritmusszabályozó beültetésekre. Mindeddig a részleg nem rendelkezett lélegeztető készülékkel, szükség esetén az intenzív osztály mobil respiratorát használták. A gép a légzési elégtelenség terápiájának életmentő eszköze. Az osztály ellátási területéhez 28 település tartozik.

A Neurológiai Osztály főprofilja a stroke betegek ellátása. Három évvel ezelőtt uniós pályázati forrásból megfelelő számú betegőrző monitorral szerelte fel a kórház az egységet. Azonban az ellátási terület bővülése, valamint az ágyszámnövekedés indokolttá tette további készülék beszerzését, amit a jelen támogatásból sikerült megoldani. A többfunkciós betegőrző monitor az agyérkatasztrófát szenvedett betegek ápolása során használatos. Ezek a betegek sokszor már súlyos, életveszélyes állapotban kerülnek kórházi felvételre és ilyenkor nélkülözhetetlen az életfunkciók – légzés, szívműködés, vérnyomás – folyamatos ellenőrzése. A kezelés során is felléphetnek olyan súlyos mellékhatások, amelyek időben történő észlelése életmentő lehet.

A most kapott felszerelések lehetővé teszik, hogy a Szent Borbála Kórház területi szerepének maximálisan megfeleljen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya