Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2012. Augusztus 02. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Valóban olcsóbb az S-es méretű tojás?

Valóban olcsóbb az S-es méretű tojás?

Kötelező feltüntetni a darabár mellett az egy kilóra vetített egységárat is a tojás esetében. Az augusztus 1-jétől érvénybe lépő rendelet nemcsak a vásárlók, hanem a kereskedők egy részét is meglepte. A kilóra vetített árat azért vezették be, hogy a kisméretű tojásokkal ne lehessen becsapni a vevőket - olvasható a hirado.hu-n.

A változásért a Baromfi Termék Tanács lobbizott azért, hogy a kis méretű S-es tojásokkal ne lehessen becsapni a vásárlásokat - mondta Molnár Györgyi, a szakmaközi szervezet titkára a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában. A szakember hozzátette, a magyarországi árakat nézve azt tapasztalták, hogy óriási különbségek adódtak a tojásárak között, ha azokat kilóra vetítették. Elsősorban a S-es és a kevert méretű tojások esetében látták azt, hogy a darabra olcsóbb kisebb áru, súlyra átszámolva drágább, mint a normál vagy a nagyobb tojások. A vizsgálatok kapcsán a Baromfi Termék Tanács munkatársa hozzátette, úgy érezték, a vásárló nem látja tisztán, hogy ha a kis méretű tojást veszi olcsón, akkor valóban olcsó tojást kap-e.

A Kossuth Rádió által megkérdezett kereskedők egyelőre szkeptikusak a friss jogszabály életszerűségét illetőleg, sőt, többségük nem is értesült a változásról. Az egyik árus szerint a rendelettől alapvetően nem változik meg a piacok élete, azt mondta, az újítás előtt is voltak kötözködő vevők és ezután is lesznek. A nyilatkozó vásárlók véleménye megoszlott, többen szintén furcsállották, hogy mostantól kilóra kell mérni a tojást, egy asszony szerint ez egyszerűen „hülyeség”, egy másik szerint azonban jó az új rendelkezés, mert valóban csalóka lehet a darabár. Mutatóba a nagyok vannak kitéve, de aztán aprókat dobozol neki az árus – tette hozzá.

A kis méretű, S-es tojás értékesítése gyakorlatilag csak Magyarországon létezik, a legtöbb európai államban ekkorát nem kínálnak a kereskedők a piacokon, illetve boltokban – mondta Végh László, a Tojásszövetség elnöke, aki maga is tojótyúkok tartásával foglalkozik. A szakmai szervezet vezetője hangsúlyozta, az S-es tojás a kontinensen ipari minőségnek felel meg, így nem kerül a polcokra, hanem tojásport és lét csinálnak belőle. Magyarországon azonban héjas tojásként kerülnek a kiskereskedelembe, az áruházak vevőcsalogatónak használják.

Végh László szerint, ha három-négy normál méretű, M-es, L-es tojásból csinál valaki rántottát vagy tükörtojást „azért az más”, mintha ugyanennyi S-es tojásból tenné ugyanezt. A Tojásszövetség elnöke úgy becsülte, a kis méretűből akár hat-hét darab is kell ugyanolyan ételadaghoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.